Новата наредба за COVID-19 внесе смут сред училищните директори

0
Лични лекари предупреждават за злоупотреби
Лични лекари предупреждават за злоупотреби Видео: bTV

Защо новите правила са неясни

Новата наредба за самоизолация на болните от COVID-19 влезе в сила от 15 март. Според нея пациентите могат да бъдат поставени под карантина до 14 дни, но това ще бъде по преценка на личния лекар. Контактните лица пък подлежат на медицинско наблюдение за период от 10 дни.

Промени има и в детските градини и училищата, но директорите на учебните заведения срещат трудности за това как да я прилагат, информира bTV.

При случай на болно дете с COVID-19 в детска градина или училище контактната група или паралелка се поставя под карантина в рамките на учебното заведение за 10 дни. През този период при тях не се допускат деца, които не са били контактни, освен ако не са преболедували или ваксинирани до 90 дни по-рано.

Няколко пъти прочетох текстовете и в интерес на истината не разбирам какво означава да се изолират децата от паралелката в рамките на училището. Нашите ученици са на кабинетна система, по време на COVID-19 ние работихме на класни стаи“, каза Венелина Николова, директор на столичното 135. СУ "Ян Амос Коменски".

Тя не разбира какво означава изолацията в рамките на училището, която предполага новата наредба на здравното министерство.

Няма как да ги изолираме от останалите класове. Те се преместват от стая в стая, дори да останат в една стая те ходят в една и съща тоалетна, ходят по едни и същи коридори с останалите ученици, така че за мен изолацията в рамките на училището в този текст е изключително странна", обяснява тя.

Директорката разказва още, че никой не ги е запознал и с промените, които идват с новата наредба.

„Не сме получавали никакви писма, нито от здравната инспекция, нито от регионалното управление, никой не ни е изпратил писмо, че има някакви нови указания. Още повече аз не знам - то не е задължително да си правиш тест за ковид, аз не знам дали си правят учениците, никой вече не ни уведомява, ако е болен от Ковид. Така че въпросите са много към здравните власти“, казва тя.

Докато за учебните заведения не става ясно как ще прилагат новата наредба, личните лекари имат ясно описани условия. От тях ще зависи дали болните пациенти да бъдат карантинирани и за какъв период от време.

Д-р Мирослав Спасов е общопрактикуващ лекар и разказва, че заедно с колегите му не одобряват наредбата.

Тя е издадена издадена от министър на здравеопазването, който е в оставка, в последната минута при статистически данни за 11 до 15 случая дневно в България. Предполагам, че целта на тази наредба е да ловим снежинките във въздуха, тоест да хванем всеки един болен“, казва д-р Спасов.

Коментарът на колегите ми е, че това е смешно, че това е тъпо, че отново ни вменяват на нас задължения, които е смешно да изпълняваме, при условие, че вече няма болни“, допълва той.

Карантината за болните от COVID-19 и контактните им лица беше отменена в началото на ноември миналата година с решение на Народното събрание. Справка показва, че случаите на дневна база за последните девет дни рядко надвишават 20.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    Антиваксър
    Забележете - за украинските емигранти няма изисквания нито за карантина, нито за самоизолация, нито за маски, нито за зелени сертификати, нито за ваксини, нито за бустери нито за нищо... Тоталитарните мерки са само за българската рая. Когато на корумп ираните долнопробни политици започне да им се клати стола и веднага решават да изпозатворят хората в медицински конц-лагер.
  • -2
    4
    аман
    от маклаудовци под всяка статия за ковид!
  • -2
    3
    ваксиниран антиваксър
    "докато нямам опрян пистолет в челото, няма да се ваксинирам" каза пред камерите на bTV ваксинирания с "Янсен" - Николай Дренчев, секретар на ЦК на БКП, пардон на Възраждане.
  • -2
    2
    Димитров
    С КОВИД 19 шега изобщо не бива! Много възрастни хора си отидоха, зараид него и усложнения, предизвикани точно от него, само че не съвсем доказани и ясни. Учениците са един развъдник на всякакви вируси, далеч не само на КОВИД, а специално ученичките от горните класове са опасни и с полово предавни болести, но това е друга тема...
  • 6
    1
    Бе-е-е-е-е-е-е!
    Още ли ви лъжат с тоя ковид, а овце? Не ви ли „ваксинираха“ вече по няколко пъти? Не придобихте ли така жадувания СТАДЕН имунитет?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари