10 дни вкъщи стоят преболедували и с ваксина, ако човек от семейството се разболее

2
Причината е, че може да са преносители
Причината е, че може да са преносители

Изпълнението на тази мярка обаче зависи само от контактните лица

Въпреки че мерките срещу коронавируса, свързани с поставянето под карантина на контактните на заразили се хора, действат вече повече от година и почти не са променяни, все още има ситуации, в които редът на действие не е съвсем ясен. Така например, в случай че човек е напълно ваксиниран и са минали дори 14-те дни след втората игла, когато се смята, че имунитетът е достигнал максимална напрегнатост, ако живее или се окаже близък контакт на човек, който се разболее, той трябва да остане под карантина. Ако за болния изолацията е 14 дни обаче, за контактния карантината е 10 дни.

Това пише вестник “24 часа” в отговор на читател, потърсил помощ от изданието.

В отговор на запитване как трябва да се процедира, от столичната РЗИ отговарят, че според разпоредбите близък контактен е този, който съжителства в едно домакинство, имал е директен физически контакт като ръкостискане или такъв, продължил над 15 минути на под 2 метра разстояние един от друг с COVID болен. Тези условия важат при контакт в рамките на 48 часа преди и до 14 дни след появата на симптоми при заболелия или от изследването, което доказва инфекцията, ако тя протича безсимптомно. Така и във втория случай се налага човек отново да спази законовите разпоредби и да остане под карантина.

По време на втората вълна на епидемията през зимата това беше много чест казус. Сега се среща по-рядко, тъй като една от отличителните черти на третата вълна е, че често се разболяват целите семейства. Причината преболедували и ваксинирани също да подлежат на карантина в двата конкретни случая е, че те могат да бъдат преносители на вируса. Спазването на тази мярка обаче, оказва се, зависи изцяло от личната отговорност на съответните хора. За разлика от миналата пролет, когато вирусът се разпространяваше на клъстери, всеки от тях се изолираше и от РЗИ можеха да проследяват всички близки контактни на заразените, от лятото, когато епидемията се разрази и предаването стана дифузно, това няма как да се случва. По тази причина контактните лица не биват търсени от РЗИ и няма да бъдат подложени на санкция, ако нарушат карантината си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари