Проф. Чорбанов: Ваксините пристигат при тези, които са платили най-много

0
Митове и факти за ваксините
Митове и факти за ваксините Видео: NOVA

Митове и факти за ваксините

Форма на справедливост ще има и крайното количество ваксини са разпределени за всички. Не е сигурно обаче, че получаваме абсолютно пропорционалният брой ваксини, които получават Франция и Германия. Производителят предоставя продукта си първо на тези, които са платили най-много за него. Израел например дава по 30 долара. Това е причината ваксината да не достига към този момент“.

Това заяви в студиото на „Здравей, България“ имунологът проф. Андрей Чорбанов.

Той добавя, че доста държави арабски държави също са закупили ваксини на по-високи цени и ще получат количествата приоритетно.

Производителите на каквото и да е не работят за спасение. Който им предложи най-висока цена – ще получи продуктите най-бързо“, добавя проф. Чорбанов.

Относно ваксинацията у нас

Ваксинирането на 20 хиляди души дневно би било едно много голямо предизвикателство за здравната система в България. Към този момент такова нещо никога не се е случвало в страната ни. Едно такова действие предполага перфектна логистика, съобразена с качествата на отделните ваксини“, казва специалистът.

Той добавя, че България ще своя собствена ваксина.

Ние ще представим краен продукт, който може да бъде тестван на хора. Тогава ще е нужен ресурс за клиничните изследвания. Става дума за 10-15 милиона лева. Всяка една такава инвестиция би била разбираема. Към този момент обаче на пазара ще има много ваксини“, казва Чорбанов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари