Все повече страни отказват да ваксинират възрастните хора с AstraZeneca

0
Причината е липса на информация за действието на ваксината в тази възрастова група
Причината е липса на информация за действието на ваксината в тази възрастова група Снимка: Pixabay

Във вторник (2 февруари) Франция, Полша и Швеция издадоха препоръки да не се използва ваксината срещу Covid-19, разработена от Oxford/AstraZeneca за възрастни хора. Те се присъединяват към Австрия, Германия и Италия, които издадоха такива препоръки миналата седмица, припомнят Euronews и Economy.bg 

Властите във Франция и Швеция казват, че ваксината трябва да бъде приоритетна за хора на възраст под 65 години, като и двете се позовават на недостатъчни данни от клинични проучвания за възрастни хора.

„Тази препоръка ще бъде преразгледана в светлината на наличието на допълнителни данни“, заяви френският национален орган по здравеопазване (HAS).

Шведската агенция за обществено здраве заяви, че очаква подобни данни „да дойдат по-късно през пролетта от текущо и голямо клинично изпитване в САЩ във фаза 3“.

То ще включва достатъчен брой по-възрастни участници, за да могат да се направят по-сигурни заключения относно защитния ефект“, добави той.

Полското правителство определи по-нисък праг, като препоръча използването на ваксината при хора на възраст под 60 години.

Германия беше първата европейска държава, която издаде подобна препоръка, като Комитетът по ваксините на страната (STIKO) препоръча имунизация за хора на възраст от 18 до 64 години миналия четвъртък. Последва Италия в събота, която постави летвата още по-ниско - на 55 години.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) разреши използването на ваксината AstraZeneca/Oxford University на 29 януари, като отбеляза, че повечето от участниците в проучванията, на които тя основава препоръката си, са на възраст между 18 и 55 години.

Междувременно в сряда (3 февруари) Белгия също издаде препоръка ваксината да не се прилага на хора под 55 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари