Проф. Чернев: Борисов практически е свален, но егото не му позволява да напусне властта

1
Страхува се от всичко, затова се крие и не се показва. Сега бере плодовете на народната любов от неправомерните си решения
Страхува се от всичко, затова се крие и не се показва. Сега бере плодовете на народната любов от неправомерните си решения Снимка: CredoWeb

Борисов се страхува от всичко, затова се крие и не се показва. Сега бере плодовете на народната любов от неправомерните си решения

Протестът ми е срещу всички чудовищни примери на корупционни практики. Чашата вече преля. Правителството и представящите го политици нямат насищане. Усещане за ситост нямат. Трябва само да ги погледнем, защото и визуалният поглед само е достатъчен за заключение. Промените са неминуеми. Борисов се страхува от всичко, затова се крие и не се показва. Сега бере плодовете на народната любов от неправомерните си решения.
Всички, които вярват в правотата на народната кауза, трябва да са на площада на 22 септември
."

Потърсихме лекаря с ярко изразена гражданска позиция в навечерието на Третото Велико народно въстание,  за да разкаже за челния си сблъсък с уродливостите на българския управленски модел, пише Liberta.bg.

-    Д-р Чернев, често сте на протестите срещу управлението, като в същото време публично критикувате Борисов и кохортата му. Какъв е личният Ви мотив да бъдете на площада?

-    Аз  Ви благодаря за възможността. Имам личен мотив, разбира се, и това са неправомерните политики, провеждани дълго от правителството на Бойко Борисов. Причините са много и едва ли бихме ги изброили в рамките на едно интервю. Те са глобални, както и лични, възникнали в резултат на борбата на нашия екип да живеем в по-добър свят, казано най-образно. Като се започне от системата на здравеопазването, липсата на пълна инвентаризация на Здравната каса, липсата на ясни критерии за финансиране на болниците - частни и държавни, разликата в ценовата политика при търгове на  лекарствата, продаването на лекарствата на десетократно по-високи цени - това за мен са чудовищни примери за корупционни практики. Кому и защо са длъжни фирмите, това на всекиго е ясно. 360 болници в България дали са необходими, на кого са нужни и дали източват парите за лекарствата? Това са непонятни неща. Разрешенията за тези заведения се дават от правителственото мнозинство на една партия в Народното събрание. Защо се раздават, по правило, трябва да питаме премиерът, но него го няма. Към мотивите, за които ме питате, можем да добавим и "обективността" на прокуратурата, която преминава границите на заинтересованост или незаинтересованост, към репресиране. Образователната политика на правителството също няма ясни критерии - университетите бълват висшисти, които остават без работа. Често пъти не е налице съответното ниво на компетентност на преподавателите, а най-тежкото е, че надарени и компетентни млади хора биват целенасочено унищожавани от политиката на това правителство. Примерите са налице, чашата вече преля. И премиерът трябва да поеме отговорност, а не да сменя министри и да се прави на ни лук ял, ни мирисъл. Често се лансират хора с нисък морал, приятелски кръгове, некомпетентни, които са склонни да се продадат. Скандалите са безкрайни. Всичко това ме кара да съм навън и да бъда неразривна част от протестите и се гордея с гражданската си позиция. И всеки един, който е там, трябва да се гордее. Нас не ни е страх! Гражданите се събудиха. Правителството и представящите го политици нямат насищане, усещане за ситост нямат. Ще ме извините за изказването, но трябва само да ги погледнем, защото и визуалният  поглед понякога е достатъчен за заключения.

-    Като хуманист, как гледате на онова, което Цвета Караянчева направи с протестиращите майки в сградата на Народното събрание, след като по думите й самата тя им бе обещала среща?

-    Не гледам с добро око, разбира се. Мненията тук са разнопосочни. Някои приемат този акт като провокация, но тя (Караянчева - бел. р.) е от кохортата поддръжници на премиера и е с един спорен морал. Тя не може да падне по-далеч от дървото и неговата сянка. Разбира се, отношението към майките е неправомерно, говори за безкомпромисния начин, по който се действа, за липса на елементарно възпитание и морал, за липса на отношение към една особена група от хора, към които обществото би следвало да е много внимателно и грижовно. Но поради факта, че атаките към правителството са ежедневни и това води до известно нарушаване на комфорта, те губят много бързо самообладание и човешки облик. Опитват се да оцеляват на всяка цена. Насилието, репресиите, манипулациите, принудата, обещанията са нещо, което не ме учудва. Няма и полза от обещания, тъй като сме свидетели, че те не се изпълняват.

-    Вие, д-р Чернев, имате личен сблъсък с безобразията на управляващите в своята професионална дейност, тъй като още през октомври 2018 година сте изпратили сигнал до Българска агенция по лекарствата /БАЛ/ за антихипертензивни медикаменти, съдържащи веществата сартан и нитрозамин, като техни съставки, които потенциално са причинители на рак. Две години по-късно, какви са отговорите от тази и всички останали инстанции, които сте сезирали? И последиците, разбира се?

-    Това е доста обширна тема, която ще опиша с няколко точки. Основният проблем е наличието на нитрозамини в някои лекарства, които са с доказано канцерогенно действие и в момента са известни 11 форми на ракови образувания. Наблюдавайки още в нашата клиника към МВР - Болница, установихме, че съществува такава възможност. При определена форма на тумори, меланомите могат да метастазират или да се появяват наново, след приема на тези лекарства. По повод тези наблюдения, изпратихме нашия сигнал до БАЛ за общо 13 фирми на българския пазар, които продават тези лекарства с потенциално карцерогенно действие. Доказателства за тези наши наблюдения има в Международната база данни - една от най-големите. Фактите вече са систематизирани по света, представени са на големи европейски и международни форуми по онкология и нашият труд е несъмнено един голям български принос.

Питате ме какво се случи?! Последното, което стана, е официалното запитване от една медия, тъй като министър Кирил Ананиев отказа да комуникира с нас и той отговори публично, че е проверил в Европейската база данни и че няма нито един подобен случай на меланом, който е възникнал след употреба на тези лекарства. Няколко дни по-късно същата институция потвърди отговора на официален мой сигнал за 9 случая на меланом при подобна употреба на лекарства. Призовахме прокуратурата да се сезира. Тя, обаче, се самосезира по сигнал на един адвокат от Варна – Евгений Цотов, който се уплашил, когато гледал нашето предаване и сезирал за това Върховна касационна прокуратура. И иска да ни разследват за разпространяване на фейк новина! След което следва привикването ни от прокуратурата и СДВР - да обясняваме защо оповестяваме тези данни.

Прокуратурата не се сезира за неверните данни на здравния министър, а се сезира, че някакъв адвокат се бил обадил и се бил притеснил, след като гледал предаването на Телевизия 7/8. И ние в момента се занимаваме с това, защото прокуратурата е използвана като бухалка.

Междувременно, в последните три седмици, имаме множество такива пациенти с един, до три тумора, в следствие на приема на такива лекарства. И скандалът става международен, тъй като се сезират и правосъдни и здравни световни институции и тези наши управленци трябва да отговарят. След още няколко наши сигнала следва нахлуване на силите на вътрешна сигурност на МВР в клиниката ни, ревизия на всички операции за две години назад, като всичко това се извършва по нареждане ан вътрешния министър Младен Маринов. Вътрешният министър се интересува от лекарства! Спрени бяха два наши проекта и  бяхме предупредени, че сме ядосали много силни и публични хора. Последва освобождаване на директора Илия Баташки, спиране на хирургичната ни дейност, адвокатката, която беше написала писмо до сайта на Българското дружество по онкологична хирургия, беше уплашена до смърт и помоли писмото да бъде унищожено. Имаше и заплахи, че ако не замлъкнем, ще бъдем унищожени. Назначен беше нов началник на кожна клиника без конкурс, плашени бяха асистентите да не се явяват на конгрес и отстраняването ми неправомерно от структурата.

-    Потресаващо! И тук му е мястото да Ви питам, след като сте учил в една уредена и правова Германия, защо се върнахте?

-    Германия е добра държава за пребиваване и придобиване на образователен ценз, но има и някои недостатъци, които се дължат на това делене "арийци-неарийци" и отчасти на политиката на неолибералния модел - използване и изхвърляне на работещия. Има голямо текучество. 14 години бях там. После се върнах и изградих едни екип от конвертируеми млади специалисти, но правителството не оцени тези хора, защото му липсва подход, човечност, защото управлява с методи на минали времена.

Промените за мен са неминуеми. Борисов се страхува от всичко, затова се крие и не се показва, той е ненужен и го разбра. Разбра още, че доверието към правителството му е изчерпано. На практика, той е свален. Егото не му позволява да напусне властта. А няма как да се въздигнеш душевно и ментално,  ако не превъзмогнеш собственото си его. Ако не, те приземяват. Както се случи с него. Властта е опиат и той го доказа с действията си. Пропусна момента да се оттегли и сега бере плодовете на народната любов и на неправомерните си решения.

-    Ще бъдете ли на протеста на 22 септември?

-    Естествено, че ще съм там. Всички хора, които вярват в правилната кауза на народа и в едно по-добро бъдеще, би трябвало да са там.

*Проф. д-р Георги Чернев е завършил медицина в университета „Бенджамин Франклин“ в Берлин. Основател и собственик на ОНКОДЕРМА – частна клиника по дерматология, венерология и дерматологична хирургия. Основател и председател на Българското дружество по Дерматологична хирургия /БДДХ/. Автор на повече от 650 научни статии в наши и чужди специализирани издания. Автор на три книги. От 20 години работи в областта на патогенезата и лечението на меланоми и кожни тумори. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари