Проф. Асен Балтов: Спешните пациенти трябва да се третират като заразни

0
Първите 4-5 дни на заразата са абсолютно скрити
Първите 4-5 дни на заразата са абсолютно скрити Видео: bTV

В „Пирогов“ минават много спешни пациенти, около 250 на ден, тези пациенти понякога не можем да открием, че имат начални фази на коронавирус. Първите 4-5 дни на заразата са абсолютно скрити. Затова е важно тези пациенти да бъдат третирани все едно са заразни.

Това ми е апелът към всички колеги, някои от тях се заразиха заради недобрата защита с личните предпазни средства и се надявам това да бъде един урок за всички, и да бъдат по-предпазливи, да се пазят. Това каза в предаването „120 минути“ по bTV директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

За мъжа, който вчера е бил екстубиран след 38 дни на апаратна вентилация, проф. Балтов каза, че това е едно малко чудо:

„Той дойде в много тежко състояние, една седмица след първите пациенти, беше поставен на апаратна вентилация, 38 дни беше на контролирано командно дишане с респиратор и последните дни се видя, че реагира адекватно, и на 38-ия ден беше екстубиран. Вече 4 дни диша самостоятелно, контактен е, адекватен, постепенно се възстановява“.

През „Пирогов“ са минали 98 положителни пациента, а в момента на лечение са 32-ма в клиниката тип Вътрешни болести за COVID-19. Четири пациента са в Реанимацията, на апаратна вентилация, допълни директорът на лечебното заведение.

Знам за два случая на пациенти, които се връщат след като са оздравели, но те по-скоро са недобре излекувани от последващи насложени бактериални инфекции. Засега нямаме лошо развитие на нещата - да се стигне до летален край при тези пациенти, каза проф. Балтов.

Най-възрастният пациент в „Пирогов“с COVID-19 е на 85-години, а най-младият е на 31, той е от колектива на болницата, каза още директорът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари