"Пирогов": Причина за високата смъртност е, че пациентите идват късно

0
Пациенти с тежък Ковид идват в последния момент
Пациенти с тежък Ковид идват в последния момент Снимка: БНТ

Заради Covid-19 процентът на смъртните случаи в "Пирогов" е нараснал в пъти

От ръководството го обясняват с това, че са поемали най-тежките случаи, предаде БНТ

"Проблемът е в това, че много голяма част от пациентите, които посещават болница "Пирогов" заради Covid идват в последния момент, имали сме случаи, при които още от вратата се налага да ги интубираме", обяснява изпълнителният директор проф. д-р Иван Поромански.

543-ма пациенти с Covid са лекувани в реанимацията на „Пирогов" по време на третата и четвъртата вълна на пандемията. Сега са заети доста по-малко интензивни легла. Болницата в Добрич също попадна в черната класация на лечебните заведения с най-висока смъртност при пациентите с Covid-19 - 33 %. Сред тях е и 62 годишният баща на Невин Исмет.

"В интензивно не е влизал, доколкото знам е бил с маска, така са му подавали кислород, не е бил на апаратно дишане. Докторката, с която разговарях, ми съобщи, че баща ми е доста неадекватен, агресивен и тя се страхувала да влезе при него", разказва Невин Исмет.

По-късно вечерта ѝ съобщават, че баща ѝ е починал. Невин е убедена, че за него не са полагани грижи. Анатолий Тракийски е сред онези две трети спасени пациенти, за които нещата изглеждат различно.

"Напълно професионално се държаха с мен, всички манипулации, които бяха нужни. Постоянно под наблюдение, постоянно питаха как съм, как се чувствам" , казва Анатолий Тракийски.

Според директора на болницата основната причина за високата смъртност е, че единствено там има интензивен сектор.

"За тази пандемия от такъв мащаб не бих казал, че изобщо има екип на територията не само на национално, и на световно равнище, който да бъда максимално адекватно подготвен", убеден е д-р Георги Желязков от болницата в Добрич.

Няма друга болница в региона. 100 човека, които са в тежко състояние много трудно биха могли да бъдат адекватно обгрижени.

И в "Пирогов", и в болницата в Добрич казват, че високата смъртност от Covid-19 се дължи и на ниския процент ваксинирани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари