Проекти финансират новия път Русе - Велико Търново и разширението на Дунав мост

0
Част от пътищата в Русенско също ще бъдат обновени
Част от пътищата в Русенско също ще бъдат обновени

От 1 септември 2015 година са открити за кандидатстване всички процедури по оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“.

По тях могат да кандидатстват само конкретни бенефициенти, като НКЖИ, НК „Стратегически инфраструктурни проекти“, „Метрополитен“ ЕАД, ИАПИ, ИАППД, ДП „Пристанищна инфрастрктура“, ДА „Морска администрация“ и др. Обявените процедури са за директно предоставяне, а крайният срок за подаване е не по-късно от 31.12.2020 година. Това съобщи на пресконференция днес експертът на ОИЦ-Русе Габриела Стефанова.

Тя информира и кои са конкретните проекти, които ще се финансират по процедурите, като акцентира върху тези, които ще се реализират в Русе.

В областта на пътната инфраструктура като допълнение по приоритетна ос (ПО) 2 се предвижда финансирането на подготовката на проект за пътя „Русе – Велико Търново“, включително разширение на Дунав мост при Русе – Гюргево.

По ПО3 „Подобряване на интермодалността при превоза на пътници и товари и развитие на устойчив транспорт“ в Русе ще бъде изграден интермодален терминал, за който са предвидени 20 млн. евро. В момента по старата ОП „Транспорт“ върви изработването на идеен проект, който до края на годината трябва да бъде завършен.

По ПО4 „Иновации в управлението и услугите- внедряване на модернизирана инфраструктура за управление на трафика, подобряване на безопасността и сигурността на транспорта“ са предвидени над 39,7 млн. евро за интелигентни транспортни системи, отделно над 6,6 млн. евро за водните пътища и пристанища по река Дунав.

Средствата ще бъдат инвестирани в проекти за подобряване на навигацията по река Дунав, развитие на информационните системи в корабоплаването, в съоръжения за приемане и третиране на отпадъците.

Журналистите бяха запознати от управителя на ОИЦ-Русе Камелия Златанова и с пътните участъци в област Русе, които през този програмен период Агенция „Пътна инфраструктура“ предлага за финансиране по ОП „Региони в растеж“. Това са - път II-23 Русе – Кубрат – Исперих – Дулово в участъка от км. 0+000 до км. 31+761; път III- 2001 (Русе- Цар Калоян) – Писанец – Ветово – Глоджево – I I-49 в участъка от км. 0+000 до км. 33+752 и път I-3 Бяла- Ботевград – I-1 в участъка от км. 0+000 до км. 6+856.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари