Проект RINNO е стратегически проект между България и Румъния

0

Церемония за награждаване по стратегическия проектRINNO – модел за стимулиране на трансграничното сътрудничество между България и Румъния чрез иновативни научно- изследователски и развойни дейности” е организирана днес в Русе в Гранд хотел „Рига”.

На събитието са отличени най- иновативните и перспективни сътрудничества между университети, малки и средни предприятия и местни власти. Предвидено е церемонията, която е и кулминация на проекта, да се проведе на две места в Румъния и на едно място в България- в Русе.

Проектът RINNO стимулира сътрудничеството и обмена на информация в научно-изследователските и развойни дейности, чрез които местните общности имат възможност да повишат своето ниво на конкурентоспособност и да подобрят качеството на бизнес средата. Той е един от стратегическите проекти на Програмата за трансгранично сътрудничество РумънияБългария 2007-2013 за преодоляване на изолацията на региона и постигане на балансирано социално-икономическо развитие по европейски стандарти.

Мащабните дейности на проекта RINNO обхващат всички български области и румънски окръзи в трансграничната зона. Те включват: обществени дебати, обучения и консултации по стратегическото развитие на регионите; научни срещи и т.нар. брокерски сесии за сътрудничество на университети и изследователски центрове с бизнес структури и местни власти;

Демонстрационни каравани в 16 български и румънски градове, които показват резултати на изследователските дейности (продукти, оборудване, системи, услуги и технологии); платформа достъпна за всички заинтересовани страни и др. Обединяващата идея на дейностите по проекта е представянето на добри практики, проекти и идеи за сътрудничество от страна на научно-изследователските звена, адресирани към местните бизнес общности.

Водещ партньор на проекта е Националният орган за научни изследвания и иновации на Румъния ANCSI (към Министерството на образованието и науката на Румъния), който осъществява дейностите съвместно с Министерство на образованието и науката – България, Фондацията за демокрация, култура и свобода – Кълъраш, Румъния, и Асоциацията на дунавските общини „Дунав”.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари