Продават темите за матурите срещу 200 лева

0
"Каквато ни е държавата, такова ни е и образованието", възмути се Гергана Пенчева
"Каквато ни е държавата, такова ни е и образованието", възмути се Гергана Пенчева

Срещу около 200 лева са се търгували темите още вчера, които се падат днес на матурите, научихме от ученици. Този слух вече обикаля между родителите на децата. Темите се теглиха в ранна доба днес. 

Това се очаква да предизвика истински скандали в училищата, където по-късно започват важните изпити. 

В 5.30 в Министерството на образованието и науката, в присъствието на медиите, бе определен изпитният вариант за зрелостния изпит по български език и литература.

За задачата по написване на есе или интерпретативни съчинение, която е поставена под номер 41 в теста, беше изтеглен вариант №10.

Матурата за завършващите 12-и клас започва в 8 ч. За нея са се записали 63 500 ученици. Изпитът включва 40 тестови задачи, които могат да донесат на кандидата максимум 70 точки, и създаване на аргументативен текст, свързан с художествена творба - с максимални 30 точки. Пак в 8 ч. на 22 май е втората задължителна матура по предмет по избор. Зрелостниците трябва да пишат с черен химикал, като тази година за първи път в изпитните стаи ще има камери. За учебната 2015/2016 г. матурите ще са вход за 41 от общо 52-те висши училища у нас

.Мними отговори на матурата по Български език и литература бяха публикувани вчера в социалната мрежа Фейсбук. От образователното министерство побързаха да опровергаят изтеклите отговори за днешния зрелостен изпит. Отговорите до 30-ти въпрос на матурата бяха качени от потребител в групата „Матура по БЕЛ 2015".

Родителите се възмущават, защо темите не се теглят непосредствено преди изпитите, а това става часове по-рано. 

Това е поредния гаф, защото деца, които не са учили през годината имат 2-3 часа да се подготвят и да се представят по-добре от тези, които са били отличници, но не са толко подготвени по дадена тема. 

"Каквато ни е държавата, такова ни е и образованието", възмути се Гергана Пенчева, майка на ученичка, която цяла година е учила сериозно и отива притеснена на матура. 

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари