Продават гуми убийци на пътя

0
Продават гуми убийци на пътя

Автомобилни гуми с изтекъл срок на годност са причина за голяма част от пътните произшествия у нас, твърдят експерти. Родните хипермаркети масово предлагат вносни „галоши" въпреки международната забрана автоаксесоарът да бъде използван, ако от датата на производството му са минали шест или повече години, пише "Всеки ден".

Атмосферните условия, слънцето и дъждът, съчетани с неправилна експлоатация, съхранение и поддръжка, допълнително забързват процеса на износване. Като към това добавим и ,,прекрасните" български пътища, стигаме до извода, че гумите, които използваме, не трябва да са на повече от 2-3 години, добавят специалисти.

Много лесно можем да разберем кога са произведени гумите, които сме решили да купим, като погледнем четирицифрения номер от външната им страна. Първите две цифри отговарят на седмицата, в която е произведена стоката, а вторите - на годината. Например ако на гумата са изписани цифрите 4412, това означава, че е произведена през 44-ата седмица на 2012 година.

В големите вериги магазини за хранителни стоки и хипермаркети каучуковите изделия са на по-ниски цени от тези в специализираните и постоянно са на промоция, защото най-често са на повече от 6 години. Автомобилните гуми се изработват от различни видове материали - каучук, сяра, химикали, текстил, стомана и други химически компоненти, като стабилизатори против стареене. След определен период те губят експлоатационните си свойства.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари