Продължава прибирането на телата на загиналите в болницата в Газа

0
Лекар: Болницата беше пълна с мъртви и ранени. Опитахме се да им помогнем, но бяха прекалено много
Лекар: Болницата беше пълна с мъртви и ранени. Опитахме се да им помогнем, но бяха прекалено много Снимка: bTV

Лекар: Болницата беше пълна с мъртви и ранени. Опитахме се да им помогнем, но бяха прекалено много

Хаос, пожар, викове – така изглежда болницата в Газа минути след ракетния удар снощи. Според свидетели и към този момент продължава прибирането на телата на загиналите.

„Тъкмо бях приключил операция. Изведнъж чухме силен взрив. Хора се втурнаха в хирургията с писъци. Болницата беше пълна с мъртви и ранени. Опитахме се да им окажем първа помощ, но те бяха прекалено много за ограничените ни ресурси“, разказва Фадл Найим, шеф на ортопедичната хирургия в ударената болница, цитиран от bTV.

„Има две отделни видеа, които показват неуспешното изстрелване на ракетата и как тя лети към земята в Ивицата Газа. Разполагаме и с разузнавателен запис на комуникация между терористите, които обсъждат, че ракетата е дефектирала, и споменават името на болницата“, заяви контраадмирал Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Говорител на „Ислямски джихад“ отрече. А представител на „Хамас“ заплаши, че ако боевете продължат, всички сценарии са възможни.

„Началникът на болницата д-р Махер Айяд получи телефонно обаждане от човек от израелската армия, за да му каже, че е имало два предупредителни удара. Но ние не сме послушали предупреждението и не сме евакуирали хората“, каза Юсеф Абу Ал-Риш, заместник-секретар на министерството на здравеопазването в Газа.

Американският президент вече е в Тел Авив, където подкрепи тезата на израелската армия за взрива край болницата. От своя страна премиерът Бенямин Нетаняху му обеща да държи цивилните далеч от опасност.

„Ще направим всичко възможно да продължавате да разполагате с това, което ви е нужно, за да се защитавате. Но също така трябва да имаме предвид, че „Хамас“ не представлява целия палестински народ и че „Хамас“ им е донесъл само страдания“, заяви американският президент Байдън.

След трагедията в Газа арабските лидери отмениха срещите си с Байдън. Палестинците от Западния бряг поискаха оставката на президента Махмуд Абас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари