„Пробуждане с хоро“ събра онлайн българи от цялата планета

0

Хиляди нашенци играха хоро едновременно, за да покажат, че българският дух е жив

За шеста поредна година празникът „Пробуждане с хоро“, посветен на Националния празник 3 март събра днес позитивната енергия на българите у нас и по света. Традиционната световна инициатива, организирана от „Сдружение Азбукари“ и „Единение Българи за България“ прехвърли своеобразен мост между сънародниците ни от всички точки на планетата. В най-мащабната общобългарска инициатива се включиха професионални и любителски фолклорни формации от 90 градове и села в България и българи от Австралия, Германия, Италия, САЩ, Испания, Украйна.

Тази година, съпричастни с пандемичната обстановка, организаторите от „Сдружение Азбукари“ пренесоха празника изцяло в социалните мрежи. Той беше излъчван на живо от 12 до 15.30 часа чрез Facebook live и едновременно от фейсбук страниците на „Пробуждане с хоро“ и „Сдружение Азбукари“, в YouTube канала и сайта на „Сдружение Азбукари“ и личната страница на Цвета Кирилова, председател на сдружението.

Най-голямата фолклорна инициатива събра на сцената и онлайн пред компютрите певци и танцьори, колективи, самодейци и професионалисти от различните етнографски области. Хиляди нашенци играха хоро едновременно, за да покажат, че българският дух е жив.

Месец преди празника организаторите приканиха всички българи да се включат в световната инициатива: „Нека с още по-голяма инициативност, креативност, хъс и позитивна енергия сътворим заедно един страхотен вълнуващ онлайн спектакъл на 3 март! Да превърнем „дефекта“ от пандемичната обстановка в ефект! Да сътворим заедно нещо, което никой друг не е правил досега онлайн в такива мащаби. Всички заедно за 6-та поредна година да протегнем един уникален мост на българщината! Нека покажем, че нищо не може да ни попречи да играем хоро където и да е – вкъщи, на двора, в работата, в парка, на улицата… или там, където ни заведе нашата изобретателност“.

Клипове на българи, играещи хоро, бяха публикувани на фейсбук страниците на „Сдружение Азбукари“ и на събитието „Пробуждане с хоро 2021“. Стотици фолклорни ансамбли, групи и индивидуални изпълнители от страната и цял свят публикуваха своите видеа, в които показваха как танцуват и пеят.

Днес, заради противоепидемичните мерки фолклорните ансамбли участваха с по-малки представителни групи в зала. Зрители на всеки изпълнител на сцената бяха останалите участници, които създаваха приповдигнато настроение в залата. Споделяха, че след дългата изолация са щастливи да се срещнат със свои колеги.

Красив фон на всеки индивидуален изпълнител създаваха сърцатите танцьори от Клуба за фолклорни танци „Витоша“ с художествен ръководител Радослав Тодоров. Зрители на онлайн излъчването споделяха в чата, че играят хора заедно с танцьорите, пред компютрите и телефоните си, включени онлайн на „Пробуждане си хоро“.

Празникът беше открит с Химна на Република България, а народните певици и водещи в БНР Ива и Ева Валентинови разказаха накратко историята на инициативата „Пробуждане с хоро“. Бяха показани аудио картини от всички чествания и издания на „Пробуждане с хоро“, като ярък спомен и силен момент за „Сдружение Азбукари“ и всички съмишленици.

Председателката на „Сдружение Азбукари“ Цвета Кирилова започна с молитвата „Отче наш“. „Честит национален празник, България, честито Пробуждане! България ще направи своето просвещение и ще разнесе духа на мира и победата от миналото в настоящето и бъдещето. Бъдете радетели на всичко българско и родно. Бъдете вдъхновители на своите деца и на поколенията след тях. Вярвайте, че този героичен подвиг, който ни дадоха българските опълченци и освободители не е случаен. Той беше онзи нестихващ ентусиазъм и кредит на дух и доверие за следващите поколения“, каза още Цвета Кирилова.

Гласът на Гвардията Янко Лозанов, наричан „майсторът на живото слово“, който познава зад кадър цяла България и настръхва, когато го чуе, изпълни пространството с енергията на изпълнението на Вазовата ода „Опълченците на Шипка“.

Със знамена и атрактивен авторски танц камерен състав от ансамбъл „Чинари“ с ръководител Асен Павлов поведе хорото. Певческият репертоар беше изключително богат с песни от почти всички фолклорни области и певците Петя Панева и Сорина Богомилова от ансамбъл „Филип Кутев“, Антонио Симеонов, родопчанките Таня Скечелиева и Светла Дукатева, шопската певица Валерия Момчилова, Боряна Василева от оркестър „Шевица“, Пирина Христова (глас) и Виктор Джоргов (гайда), Виолета Костадинова и солистът на ансамбъл „Загоре“ и дългогодишен приятел на „Сдружание Азбукари“ Веселин Василев в дует с Деница Янкова. „Развяхме българското знаме! Да живее България! Ансамбъл „Витоша“, покажете ни какво можете!“, запали хората Веско Василев. А танцьорите от „Витоша“ се хванаха на импровизирано хоро в залата.

Ева и Ива Валентинови излязоха за минути от ролите си на водещи и изпяха китка песни от техния Граовски край. Овации събра най-малката участничка в концерта – 7-годишната Карина Житиянова. В съпровод на акордеониста Явор Младенов те изпя „Излел е Дельо хайдутин“.

В богатата програма бяха показани избрани моменти от „Пробуждане с хоро“ през годините. “Това беше нициативата, която събираше и продължава да го прави, български таланти, хороводци и почитатели на народните танци и песни. Започнахме единението и пробуждането преди 6 години в столицата, където намирахме своя фолклорен дом на открито. Към нас се присъединиха стотици села и градове в България, както и сънародниците ни, живеещи в различни точки на света. Българските диаспори припознаха инициативата „Пробуждане с хоро“, обикнаха я и вече участват активно в съхраняването, развитието и разпространението на българската култура, традиции и обреди“, разказаха водещите. Беше показан колаж от „Пробуждане с хоро“.

Бяха излъчени видео послания от българи от различни страни, заявили участие в инициативата „Пробуждане с хоро“. Клуб за народни песни „Витоша“ представи соловото си изпълнение „Над лозята слънце грее“, а Радослав Тодоров сподели след спектакъла, че настроението на всички отново е било приповдигнато, въпреки че е било без публика. „Има и нещо хубаво в тази извънредна ситуация. Тя ни накара да бъдем по-иновативни, по-творчески настроени, адаптивни, гъвкави – каза той. – Българинът никога няма да предаде фолклора си и винаги е бил един от най-гъвкавите народи. Трети март винаги ще го празнуваме, българското винаги ще си го запазим и никога няма да позволим каквото и да било да ни погуби като нация.“

В чата през цялото време на концерта вървяха приветствия от българи от страната и света, като това на Кунка Петрова от Лондон, която написа. „Благодаря за това прекрасно изживяване днес! Сърдечни поздрави от Лондон. Напълнихте ми душата!“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари