Проблеми, от които може да ни избави райската ябълка

36
Какво съдържа този плод?
Какво съдържа този плод?

Сочна, сладка и вкусна - райската ябълка е естествен антиоксидант.

Но това далеч не са всичките ѝ предимства: тя е много полезна за здравето! Ето и 7 проблема, от които може да ни спаси, според Актуално:

1. Сърдечни проблеми

Райската ябълка се отличава с високо съдържание на калий, магнезий и натрий. Всички тези минерали поддържат сърдечния мускул в оптимални състояние. Райската ябълка е богата и на желязо, което доставя кислород на кръвта.

Силата на кръвоносните съдове, тяхната еластичност и нормални функции се поддържат от витамините С и РР, които също се съдържат в големи количества в този плод.

Освен това райската ябълка има лек диуретичен ефект. Това нейно свойство е полезно не само за бъбреците, но и за хората с високо кръвно, които знаят колко вредни са отоците.

Сушените райски ябълки често се използват за лечение на хипертония.

2. Настинка

Райската ябълка съдържа много антиоксиданти, по-специално вече споменатите витамини С и РР. В крайна сметка те са полезни не само за кръвоносните съдове, но и за имунитета като цяло. Освен това именно тези вещества придават на райската ябълка леко стипчив вкус. Те са и отлични антисептици.

Райска ябълка се справя отлично дори със Staphylococcus aureus и Escherichia coli, както и с куп други бацили и вируси.

Сместа от сок от райска ябълка и топла вода се използва за гаргара при възпалено гърло, при вирусни инфекции и настинка.

3. Лошо храносмилане

В този плод се съдържа висококачествен пектин в най-усвоимата му форма. Ето защо се препоръчва в различни диети, насочени към решаване на стомашно-чревни проблеми.

Райската ябълка е полезна при язвена болест, при гастрит с висока киселинност - в нея се съдържа малко количество киселина, която не дразни стените на стомаха.

4. Проблеми с щитовидната жлеза

Райска ябълка съдържа ценният микроелемент йод. При недостиг от него в организма, 100 гр грама от този плод подобрява функцията на щитовидната жлеза.

5. Кожни проблеми

Разширени пори, акне, бръчки – райската ябълка ще ви избави от всички тези неприятности, ако я прилагате под формата на маска за лице.

Но в случая е добре и да я включите в менюто си. В нея се съдържа голямо количество бета-каротин, който е отговорен за яркия ѝ цвят. От бета-каротина в тялото ни се синтезира витамин Е – витаминът на красотата и младостта. Освен това той укрепва зрението и подобрява състоянието на косата.

6. Наднормено тегло

В 100 гр райска ябълка съдържат само 70 kcal. Но благодарение на голямото количество фибри в нея, тя дава усещане за ситост за дълго време.

7. Лошо настроение

Този плод изобилства от магнезий и витамини от група В, а именно те карат тялото да синтезира хормона на радостта - серотонин. Редовната консумация на райска ябълка ще ви избави от безсъние, ще успокои нервите ви и ще ви помогне да се справите със стреса и депресията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари