Пристрастяването към видеоигри вече се смята за заболяване

0
Симптомите му могат да са налице непрекъснато, както и да се появяват периодично
Симптомите му могат да са налице непрекъснато, както и да се появяват периодично

Симптомите му могат да са налице непрекъснато, както и да се появяват периодично

От 1 януари зависимостта към видеоигри официално се смята за заболяване, след като на тази датата влезе в сила обновеният списък със заболявания ICD-11.

Това е международната класификация на заболяванията, съставена през 2018 г. от Световната здравна организация и одобрена през 2019 г. от Световната асамблея по здравеопазване, обяснява Дневник.

Наричано още игрово разстройство, това състояние се характеризира с постоянно или периодично нарушаване способността човек да контролира честотата или продължителността на времето, прекарвано пред екрана на игри - в интернет или офлайн.

Подобно на други форми на пристрастяване, и за тази е характерно, че човек започва да преподрежда приоритетите на всекидневието си и интересите си в живота в полза на играенето на електронни игри, дори когато от това вече има отрицателни последици за общуването и здравето.

Симптомите могат да са налице непрекъснато, както и да се появяват периодично. За диагностициране е достатъчно да се установят проблеми в живота, работата или резултатите в училище. Понякога това изисква по-продължително наблюдение, но има и случаи, в които симптомите са толкова очевидни, че заболяването се определя веднага.

За настойчиви предложения на специалисти да се обяви за заболяване пристрастяването към видеоигри се заговори през 2017 г. По това време се спореше дали има просто отрицателни последици от подобно увлечение, или то е болестно състояние.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари