Примерно празнично меню за Великден

0
Важно е от масата да не отсъства козунакът, който е много повече от вкусен десерт
Важно е от масата да не отсъства козунакът, който е много повече от вкусен десерт

Великденската трапеза трябва да бъде богата и пъстра, за да има здраве и берекет в дома

Традицията повелява да се консумира агнешко, но може да бъде успешно заменено с пиле, риба или заешко, пише Ретро.бг

Важно е от масата да не отсъства козунакът, който е много повече от вкусен десерт. Той е сладък обреден хляб, който изначално символизира тялото на Христос.

Козунак на конци

ПРОДУКТИ: 630 г брашно, 2 белтъка на стайна температура (+ за намазване), 10 жълтъка, 150 г захар (+ за поръсване), 100 г стафиди, 125 г краве масло на стайна температура (+ за намазване), 1 щипка сол, 125 мл топло прясно мляко, 1/2 шушулка ванилия, 1/4 кубче мая, 50 мл тъмен ром.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маята се разтваря в малко от затопленото млякото и 1 с. л. от захарта. Около 130 г брашно се смесва с разтворената мая и останалото мляко, и се разбърква до хомогенизиране. Така приготвеното предварително тесто се оставя да втаса. Останалото брашно се загрява в микровълнова фурна. Жълтъците се разбиват с останалата захар, докато побелеят. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол. В брашното се оформя кладенче, прибавят се жълтъците, ванилията, предварителното тесто и белтъците. Меси се на плота, докато започнат да се получават шупли. След това продължава да се меси, като от време на време се добавя от маслото. Когато тестото поеме цялото масло, се оставя да втаса. Стафидите се накисват в затопления ром и след като набъбнат, се отцеждат и се подсушават. Тестото се премесва със стафидите и се разделя на три фитила, които се сплитат.Козунакът се слага във форма за печене, намазана с масло, като тестото трябва да е до половината на формата и се оставя да втаса. След това се маже с белтък и се поръсва със захар или бадеми. Слага се в загрята на 200 градуса фурна без вентилатор. След 5 минути градусите се намаляват на 170 (отново без вентилатор) и се пече до готовност – около 1 час и 10 минути, като се проверява с клечка за зъби или дървено шишче.

Курабийки

ПРОДУКТИ:1 кг брашно, 2 ч. ч. захар, 3 яйца, 1 ч. ч. кисело мляко, 3/4 ч. ч. олио, 1/2 ч. л. сода бикарбонат, 1 бакпулвер, 1 ванилия, кората от 1 лимон.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Содата се гаси с киселото мляко. Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се киселото мляко, ванилията, настърганата кора от лимона и олиото. Разбива се с миксер до хомогенизиране. Брашното се пресява заедно с бакпулвера и се добавя към яйчената смес. Разбърква се добре, докато се получи гъсто лепкаво тесто. С намазнени ръце се оформят малки топки, които се пекат в загрята на 150 градуса фурна около 40 минути, докато се зачервят. Преди да ги изпечете, може да ги поръсите със захар.

Агнешко в гювеч

ПРОДУКТИ: 1 агнешки бут (около 2,5 кг), 1,6 кг пресни картофи (дребни), 3 червени чушки, 3 зелени чушки, 3 глави лук, 3 домата, 1 глава чесън, 1 лимон, 70 мл зехтин (+ за поливане), 1 с. л. риган, сол и черен пипер на вкус.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Агнешкото се овкусява от всички страни със сол и черен пипер. В дълбок глинен съд се слагат добре измитите картофи, нарязаните на едро чушки, домати и лук, както и обелените скилидки чесън. Овкусяват се със сол, черен пипер, лимоновия сок и зехтина. Разбъркват се добре. Отгоре се поставя месото и се наливат 300 мл вода. Месото се поръсва с ригана и се полива с малко зехтин. От брашно и вода се забърква тесто. Съдът се похлупва и се „запечатва“ с тестото. Пече се около 4 часа на 160 градуса с вентилатор. След това капакът се маха и ястието се запича на 200 градуса до златисто.

Яйчена салата

ПРОДУКТИ: 4 яйца, 1 краставица, 100 г чери домати, 50 г цедено кисело мляко, 1/4 връзка копър, 1 ч. л. горчица, сол и черен пипер на вкус.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Яйцата се сваряват за 8 минути, обелват се и се нарязват на кубчета. Краставицата се бели и също се реже на кубчета. Киселото мляко се разбърква с дижонската горчица, прибавят се краставицата и яйцата, поръсва се с наситнения копър и се посолява. Салатата се сервира с разполовени чери домати и се поръсва с черен пипер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари