Приходите от акциз върху цигарите нараснаха с 40%

0
През януари в хазната от акциз върху цигарите са влезли 274,5 млн. лв., при 195,5 млн. лв. година по-рано
През януари в хазната от акциз върху цигарите са влезли 274,5 млн. лв., при 195,5 млн. лв. година по-рано Снимка: iStock

Приходите от акциз върху цигарите през януари са с над 40% повече от същия месец на миналата година, показват данни на Министерството на финансите.

През януари в хазната от акциз върху цигарите са влезли 274,5 млн. лв., при 195,5 млн. лв. година по-рано.

Причината за това е, че една от големите компании на пазара през януари е облепила голямо количество кутии цигари с бандероли и е платила дължимия акциз за тях, научихме от „Труд”. При приходите от акциз върху горивата и алкохола също има увеличение през януари, но то е значително по-малко – с 2-3%.

На второ място по ръст през януари след акцизите са приходите в хазната от осигуровки. Те нарастват с над 10% и достигат 865,7 млн. лв. При приходите от данъка върху доходите има минимален ръст въпреки повишението на минималната и на средната заплата. Причината за това е влизането в сила на автоматичното попълване на годишните данъчни декларации при онлайн подаването им от 10 март. Заради възможността данните за доходите им автоматично да бъдат попълнени във формулярите много хора, които през 2019 г. са платили годишните си данъци през януари и февруари сега изчакват стартирането на новата електронна услуга на приходната агенция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари