Приеха 2-я етап от проекта за интегрирана система за градски транспорт на Русе

0
Общата стойност на проекта, съгласно одобрената инвестиционна програма, възлиза на 24 031 653.58 лева
Общата стойност на проекта, съгласно одобрената инвестиционна програма, възлиза на 24 031 653.58 лева Снимка: infrastructureawards.bg

Общински съвет - Русе даде съгласие по проектно предложение „Интегрирана система за градски транспорт на гр. Русе – 2 етап“ на днешното си редовно заседание.

Предложението бе внесено от кметската администрация, съобщава ТОП НОВИНИ.

Общата стойност на проекта, съгласно одобрената инвестиционна програма, възлиза на 24 031 653.58 лв. 

Проектът предвижда изграждане на пешеходна връзка – надлез между кв. „Родина 3“ и кв. „Чародейка“; реконструкция на бул. „Придунавски“, в участъка от Речна гара до ул. „Мостова“, изграждане на една нова и ремонт на две пасарелки; изграждане на пешеходна зона по ул. „Чипровци“; рехабилитация и реконструкция по ул. „Шипка“ в участъка от  ул. „Чипровци“ до бул. „България“; реконструкция и рехабилитация на пешеходен подлез при Математическата гимназия „Баба Тонка“; надграждане на интелигентна транспортна система.

Основен елемент при реализирането на проекта е реконструкцията на бул. „Придунавски“, което е пряко свързано с изпълнението на друг мащабен проект - „Реконструкция и рехабилитация на пешеходна среда и изграждане на зони за обществен отдих“, се казва в предложението. Чрез реализирането на предвидената реконструкция и рехабилитация на бул. „Придунавски“ ще се постигнат по-добри възможности за използването му като носител на масов градски транспорт, освобождаване от прекомерната натовареност на малките квартални улици, осигуряване на нормален достъп до зоната – автомобилен и пешеходен, превръщането му в районна артерия III Б клас - елемент от първостепенната улична мрежа.

Реконструкцията започва от кръстовището при улица „Райко Даскалов”, което се оформя като кръгово. При гимназията по облекло двете платна се разделят, в посока Речна гара се изгражда ново платно, което слиза по наклонения терен и се включва в кръгово кръстовище на бул. „Славянски” пред сградата на Пристанищен комплекс. В района на улиците „Батак” и „Любен Каравелов” се изграждат джобове за спирки на масовия градски транспорт.

Връзката между булеварда и парковата среда на кея се осъществява чрез три пасарелки. Поради новата геометрия на пътя и поради факта, че не отговаря на критериите за достъпна среда пасарелката пред гимназията по облекло се разрушава. Новата пасарелка се изгражда приблизително със същото ситуационно решение на старата. Пасарелката е със стоманобетонова конструкция – плоча, греди и носещи колони.

Тя е значително по дълга от старата. Това се налага от действащите нормативни документи – за достъпна среда и възможност за използване от велосипедисти. Наклоните са съответно 3% в участъка от нейното начало до преминаване на жп линията. След това тя е дуетажна с еднакви елипсовидни спираловидни етажи, които в заоблените участъци имат равни площадки, а в правите наклонът е до 6%. Изходната част е в източна посока с наклон от 5%. Съгласно изискванията е предвиден предпазен парапет и осветление. 

В отговор на въпрос, зам.-кметът инж. Димитър Наков обясни, че за разширяването на булеварда ще се използва технология с адронасипни стени, които се използват в терени, където не е възможно полагане на пилони, предимно скатове. Тази технология е използвана при Кресненското дефиле, в пътя край Монтана и други. 

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари