При над 1200 новозаразени на ден в Румъния въвеждат локална карантина

2
Страната стигна до ситуацията да има около 700 нови случая на ден
Страната стигна до ситуацията да има около 700 нови случая на ден

Румънският премиер: При над 1200 новозаразени на ден ще въведем локална карантина

Кои са червените зони с Ковид-19, които рискуват да бъдат поставени под карантина, пише румънският в. "Адевърул", като посочва, че Букурещ и още десет окръга в страната имат най-голям брой новозаразени с коронавирус и може да бъдат първите, визирани от евентуални по-драстични мерки, които са предвидени във влизащия в сила днес закон за карантината и изолацията, предаде БТА. 

Румъния стигна до ситуацията да има около 700 нови случая на ден, при условие че бяха малко над 100 в периода преди облекчаването на мерките на 15 май, напомня вестникът.

Властите могат да наложат по-скоро от очакваното "зонални или регионални" мерки и ограничния там, където се констатира тревожно нарастване на новозаразените. Всекидневникът отбелязва, че в списъка на "червените" окръзи с най-много нови случаи на Ковид-19 са Сучава, Брашов, Арджеш, Галац, Вранча, Дъмбовица, Яш, Прахова, Ботошани и Нямц, намиращи се основно в североизточната и югоизточната част на страната.

Най-лошият сценарий според вътрешен документ на Националния комитет за извънредни ситуации предвижда възможността през септември Румъния да стигне до един милион активни случая на Ковид-19, с над 2000 нови случая на ден. Според този сценарий на 1 август страната може да има между 20 000 и 24 000 активни случая, което би създало условия за въвеждане отново на извънредно положение, пише "Адевърул".

В. "Журналул национал" цитира премиера Лудовик Орбан, който предупреждава, че при над 1200 нови случая на ден ще бъде въведена локална карантина. Той съобщи също, че има близо 1000 души, диагностицирани с Ковид-19, които са напуснали болниците по свое желание заради законодателния вакуум. Конституционният съд реши в края на юни, че мерките за налагане на карантина, изолация и задължителна хоспитализация са неконституционни, което наложи приемането на новия закон, влизащ в сила от днес.

"Нашата цел е да не вземаме нови мерки, не искаме да се налага да вземаме мерки. Ако се увеличи броят на новозаразените лица, да кажем над 1000-1200, вече се доближаваме до една степен на риск и може да се наложи да предприемем ограничителни мерки там, където има епидемиологичен риск. Мерките могат да бъдат зонални, локални, за налагане на карантина", уточни Орбан.

Изданията коментират и възможните сценарии за възобновяване на учебната дейност от есента. Здравният министър Нелу Татару заяви за телевизия Диджи24, че не смята, че е необходимо отлагане на началото на новата учебна година, нито на насрочените за септември местни избори, но е възможно да бъдат въведени допълнителни мерки за безопасност.

"Например само една трета от учениците да ходят на училище, другите две трети да учат онлайн от вкъщи, и да се редуват тези две трети", посочи министърът. Що се отнася до местните избори, които са насрочени за 27 септември, той уточни, че може да се организира гласуване в няколко дни, за да има по-малко струпване на хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари