При кои заболявания не е препоръчително да ядем чесън

3
​Той е смятан за едно от най-популярните средства за укрепване на имунната система
​Той е смятан за едно от най-популярните средства за укрепване на имунната система

Той е смятан за едно от най-популярните средства за укрепване на имунната система

Чесънът е едно от най-популярните средства за укрепване на имунната система сред привържениците на традиционната медицина. Но е възможно и да е противопоказен наред с многото му положителни качества, казва Анна Ивашкевич, семеен лекар, диетолог, медицински директор на BioData, цитиран от БГНЕС.

Лекарите продължават да обсъждат лечебните свойства на чесъна, но за повечето хора това растение е полезно, ако се консумира в ограничени количества, каза тя. Поради състава си, чесънът помага за укрепване на имунната защита на организма през сезона на вирусни инфекции, каза диетологът.

"Чесънът е стимулант на имунната система. Плюс това, той съдържа доста значително количество цинк, което ни помага да устоим на вирусите", обясни Ивашкевич.

"Не бива обаче да прекалявате с чесъна. Достатъчни са няколко скилидки на ден. Но ако човек има проблеми със стомашно-чревния тракт, тогава дори това количество е много", добави диетологът. При някои заболявания обикновено не се препоръчва да се яде чесън.

"Чесънът е противопоказан за хора с открита язва на стомаха. Също така не може да се яде от хора с гастрит, който не е в ремисия, но в активен стадий, суровият чесън също е противопоказан за тях. Ако човек с подобен проблем яде чесън, ще получи болки и дискомфорт в стомаха“, предупреди Анна Ивашкевич.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари