Президентът прие почетния строй на Националната гвардейска част

0
Националният флаг бе издигнат пред президентската институция
Националният флаг бе издигнат пред президентската институция Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част, предаде Агенция „Фокус“.

Тържествена смяна се прави на общо осем празника - Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май, Националният празник - 3 март, 24 май – Денят на българската просвета и култура, 6 септември – Ден на Съединението; 22 септември – Ден на Независимостта; 1 ноември – Ден на народните будители; 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата на България; 12 юли – Празник на Националната гвардейска част.

За първи път тържествената смяна на караула е извършена на 5 ноември 2003 г. Новите ритуали, които представя Националната гвардейска част, са свързани със съхраняването и развитието на традициите, заложени в миналото. След 1879 г. се поставя почетна стража пред важни държавни учреждения. Задължително в празнични дни, пред двореца и сградата на Народното събрание, тази разширена почетна стража е изпълнявана само от гвардейци в парадна униформа – израз на специално отношение към българската държавност.

След церемонията държавният глава ще проведе среща от 10:20 часа на „Дондуков“ 2 с ръководители на институции в областта на науката, образованието, културата и изкуството. 

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари