Президентът на Шри Ланка заседна на летището в опит да избяга

0
Изпадналият в немилост държавен глава иска да замине за Дубай
Изпадналият в немилост държавен глава иска да замине за Дубай Снимка: AFP/Ishara S Kodikara

73-годишният държавен глава иска да замине за Дубай

Изпадналият в немилост президент на Шри Ланка заседна във вторник в собствената си страна в унизително противопоставяне с имиграционните служители на летището, които блокираха излизането му на безопасно място в чужбина, съобщиха официални източници във вторник, цитирани от БГНЕС.

Готабая Раджапакса обеща да подаде оставка в сряда и да разчисти пътя за "мирно предаване на властта" след масовите протести срещу него заради безпрецедентната икономическа криза в страната.

73-годишният държавен глава избяга от резиденцията си в Коломбо точно преди десетки хиляди протестиращи да я превземат в събота и искаше да замине за Дубай, съобщиха официални лица.

Като президент Раджапакса се ползва с имунитет срещу арест. Но граничните служители отказваха да влязат във ВИП салона, за да подпечатат паспорта му, а той отказа да мине през общия пропускателен пункт от страх да не го погнат другите пътници.

Президентът и съпругата му прекараха нощта във военна база до главното международно летище, след като пропуснаха четири полета, които можеха да ги отведат в Обединените арабски емирства.

Най-малкият брат на Раджапакса - Базил, който през април подаде оставка като министър на финансите, пропусна собствения си полет на "Емирейтс" за Дубай рано във вторник след подобно противопоставяне със служителите на летището. Базил се опита да се възползва от платената услуга "консиерж" за бизнес пътници, но служителите на летището и имиграционните служби заявиха, че се оттеглят от услугата "бърза писта".

"Имаше пътници, които протестираха Базил да се качи на борда на техния полет", каза служител на летището пред АФП. "Ситуацията беше напрегната, затова той набързо напусна летището."

Базил, който има гражданство и на САЩ, трябваше да получи нов паспорт, след като остави своя в президентския дворец, когато Раджапакса се оттегли набързо, за да избегне тълпата в събота, каза дипломатически източник. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари