Президентът на Косово Тачи е обвинен в убийства и изтезания

1
Тачи ръководи антисръбските сили по време на войната в Косово в края на 90-те години на миналия век
Тачи ръководи антисръбските сили по време на войната в Косово в края на 90-те години на миналия век Снимка: БГНЕС

Президентът на Косово Хашим Тачи и още девет бивши бойци от АОK са обвинени за военни престъпления от Службата на Специалния прокурор за военни престъпления в Хага в сряда,  пише вестник "Сега"

Те са "отговорни за близо 100 убийства", според прокурорите от подкрепяната от ЕС специализирана камара за Косово.

Групата е обвинена и за изтезания, преследване и насилствено изчезване.

Властите описват обвинението като "резултат от продължително разследване" и добавиха, че усилията отразяватрешимостта на спецпрокуратурата, че може да докаже всички обвинения.

Тачи ръководи антисръбските сили по време на войната в Косово в края на 90-те години на миналия век. Подобно на много други съвременни косовски политици, изигра важна роля в движението за съпротива в тогавашната сръбска провинция.

Обвинения за трафик на органи срещу Освободителната армия на Косово бяха повдигнати от бившия прокурор в Хага за военни престъпления Карла дел Понте през 2008 г.

Преди по-малко от година премиерът на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка, след като бе призован от същия съд по подозрение във военни престъпления. Специализираната камара за Косово е подкрепян от ЕС орган, създаден през 2015 г., който замени Международния трибунал. Камарата се управлява от законите на Косово, но се финансира от ЕС и се състои от международни съдии и прокурори.

Съобщението идва само 3 дни преди лидерите на Сърбия и Косово да се срещнат във Вашингтон в събота за дългоочакван диалог. Много балкански и международни наблюдатели разглеждат срещата на върха във Вашингтон като ключова стъпка към окончателно разрешаване на конфликта. Сърбия все още не признава независимостта на Косово.

Според официални лица от Брюксел, срещата във Вашингтон представлява намеса на САЩ в политиката на Европейския съюз.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари