Хашим Тачи предлага резолюция за присъединяване на сръбски регион към Косово

0
Президентът на Косово заяви, че искането помага за дългосрочната стабилност на региона и допринася за установяването на дългосрочен мир в региона и откриването на нова глава в отношенията между Белград и Прищина
Президентът на Косово заяви, че искането помага за дългосрочната стабилност на региона и допринася за установяването на дългосрочен мир в региона и откриването на нова глава в отношенията между Белград и Прищина Снимка: БГНЕС

Президентът на Косово Хашим Тачи внесе в парламента в Прищина проект за резолюция по искане на албанците от Прешево, Буяновац и Медведжа за присъединяване към Косово , пише македонското електронно издание “МКД“.

В три точки Тачи предлага да се приеме резолюция, която постановява, че законните искания на албанците от тези три сръбски общини са част от диалога между Белград и Прищина, а представителите на техните политически партии да са част от екипа за диалог.

Тачи смята, че техният въпрос трябва да бъде поставен на всеки международен форум, на който присъстват представители на Косово, и че институциите в Прищина, в сътрудничество и координация с албанските институции, трябва съвместно да приемат платформа за албанците в долината на Прешево.

Прищинската медия Koha пише, че с предложението Тачи e поискал депутатите да зачитат политическата воля на албанците, изразена на референдума през 1992 г. за присъединяване към Косово, потвърдена от борбата на т. нар. Освободителна армия за Прешево, Медведжа и Буяновац.

Тачи заяви, че искането помага за дългосрочната стабилност на региона и допринася за установяването на дългосрочен мир в региона и откриването на нова глава в отношенията между Белград и Прищина.

Косовският парламент приключи извънредната сесия за правата на албанците, живеещи в трите общини в южната част на Сърбия, в Прешево, Буяновац и Медведжа, докато резолюцията не бе гласува поради липса на кворум.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари