Коронавирусът зарази над 2,25 милиона по света

1
Половината от тях са в Европа
Половината от тях са в Европа

Над 2,25 милиона души по света са заразени с коронавирус, около половината от тях в Европа, сочат последните данни, цитирани от Франс прес, които са събрани от показателите на отделните държави и на Световната здравна организация. 

Починалите от инфекцията са 154 188. В Съединените щати, където вирусът в момента се разпространява най-бързо, заразените са 706 779, а 37 079 са смъртните случаи.

Тези данни представляват само малка част от реалните числа, тъй като повече държави тестват само сериозните случаи, отбелязват агенция Франс прес и БНР.

Болниците в Япония връщат все повече пациенти, докато страната се бори с разрастващата се зараза от коронавирус, а системата за спешна помощ не издържа, предаде Асошиейтед прес.

Токио

Съобщава се, че наскоро линейка, транспортираща мъж с висока температура и затруднено дишане, била отпратена от 80 болници и принудена часове наред да търси болнично заведение в центъра на Токио, което да приеме болния. Друг мъж с висока температура бил приет в влезе в болница, след като преди това парамедиците безуспешно разговаряли с 40 клиники.

Здравните власти в Швейцария установиха трайна тенденция на спад на броя на новите заразени.  Повечето хора в страната спазват социална дистанция и хигиена.

Билборд с плакат гласи „Забранено е да останете на този площад“, на брега на езерото Муртен по време на извънредното състояние на огнището на корона<strong class='keys'>вирус</strong>ната <strong class='keys'>болест</strong> (COVID-19), в Муртен, Швейцария, понеделник, 13 април 2020 г

Билборд с плакат гласи „Забранено е да останете на този площад“, на брега на езерото Муртен по време на извънредното състояние на огнището на коронавирусната болест (COVID-19), в Муртен, Швейцария, понеделник, 13 април 2020 г

Това даде възможност правителството да вземе решение за поетапно смекчаване на въведените ограничения, отбеляза днес пред швейцарския в. "Тан" президентът Симонета Сомаруга.

Първи ще подновят дейността си фризьорските и физиотерапевтичните салони, лекарските кабинети, детските ясли, градинарските стопанства и магазини.

На 11 май ще отворят училищата, другите магазини и пазарите. Последни, на 8 юни, ще отворят отново врати висшите и средните учебни заведения, музеите, библиотеките и зоологическите градини.

Властите в Дания заявиха, че след Великден постепенно ще вдигат ограниченията, ако статистиката за заболелите рязко не се влоши. В сряда вече отвориха врати част от детските градини и началните училища в страната.

Общественият транспорт поднови работа във вторник. На 20 април ще заработят редица предприятия от дребния бизнес, включително фризьорските салони и автошколите, от тази дата ще работят и съдилищата. Кафетата, баровете и ресторантите обаче ще останат затворени до 10 май.

Потвърдените случаи на заразяване с новия вирус в Дания вече са 7242, починалите от инфекцията са общо 346, в болници са настанени 317 пациенти, 87 от тях - в отделения за интензивни грижи. Тествани са 91 437 души. Това сочат данните на Националният институт за борба с инфекциозните заболявания в Дания. 

Кралица Елизабет отмени тържествата за 94-тия си рожден ден на 21 април и помоли да няма топовни салюти в нейна чест, както повелява традицията.

Елизабет Втора посочи като аргумент, че  не би било приемливо да се празнува в момент, когато кралството се бори със смъртоносната епидемия от коронавирус.

Великобритания почти достигна пика на болестта с над 14 хиляди смъртни случая. За първи път в 68-годишното управление на кралица Елизабет Втора тя отправя молба за отмяна на тържествата.

Жена говори на балкона си в Атина

Жена говори на балкона си в Атина

Гръцката полиция арестува 13 души, които се опитали да влязат в църква в Пирея, където снощи се е състояло богослужение в нарушение на забраната за събиране на хора заради епидемията от коронавирус, предаде ДПА.

Днес властите съобщиха, че сред тълпата от богомолци имало и крайнодесни елементи, които хвърляли камъни срещу частите за борба с безредиците.

Правителството в Атина в сътрудничество с ръководството на Гръцката православна църква реши църковните служби да бъдат извършвани при закрити врата от средата на март.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари