Преустройват „топлинния остров“ на Кръговото в Русе

5
Утре, 26 октомври, ще бъде направена първа копа за стартиране на строителните дейности
Утре, 26 октомври, ще бъде направена първа копа за стартиране на строителните дейности Снимка: YouTube / стоп кадър

Утре, 26 октомври, ще бъде направена първа копа за стартиране на строителните дейности

На 26 октомври /четвъртък/ от 11:00 ч. ще се състои официална церемония – първа копка, във връзка със стартиране на строителните дейности на обект „Благоустрояване на открит пешеходен подлез на бул. „Цар освободител“ в гр. Русе за изграждане на зона за борба с ефекта на „топлинния остров“, по Предефиниран проект №3 „Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България“.

Предефинираният проект №3 стартира през 2021 г. Общата му стойност е 518 470 лв. с ДДС, която е 100% безвъзмездна помощ по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. Периодът за изпълнение на проекта е 2021-2024 г., като строителството ще приключи през декември 2023 г.

Предефинираният проект №3 цели създаване на иновативна зона за борба с ефекта на топлинния остров в урбанизирана територия, или на т.нар. „анти-топлинен остров“, включваща комбинирани мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в региона: намаляване площта на нагряване; вертикално озеленяване с цел създаване на естествена термоизолация; естествено и изкуствено засенчване и охлаждане чрез пулверизация на вода; изграждане на поливна система и питеен фонтан и др.

След изпълнението на проектните дейности ще се понижат температурите в района на подлеза на бул. „Цар освободител“ и мястото ще се трансформира от обект за транзитно преминаване в зона за отдих и социализация.

В тази връзка, Общинска администрация – Русе кани всички заинтересовани страни да присъстват. Събитието е част от дейностите на проекта за информиране и публичност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    20
    Инж. Златева
    Искрено, не плямпай бръщолевици ! В редица други градове като Бургас, Стара Загора, Кърджали къде ли не отдавна има бум на жилищно строителство и се троят модерни, красиви и удобни жилища. Само в Русе едни разпадащи се несанирани панелки, сиви мрачни порутени блкочета от 60-те и 70-те години. Крайно време беше да се построи и тук нещо. Специално строежите на жилищно-обществени сгради до Кауфланд и стадиона са заложени като многоетажни съвсем правилно, даже можеха да бъдат и по-високи, защото това апетитни терени в географския център, в сърцето на града, на ключови места, тъй че няма как да са по на 2-3 етажа, както масово настроиха нови кооперации в центрлната градска част през 90-те години. Трябва да се обърне и повече внимание на строителството на нови блокове в районите около Захарната, особено покрай Дунава, където панорамата е страхотна и където цената на строителството може да се покачи. Също така трябва да се съборят и 5-те цигански къщурки межеу улиците Алеи Възраждане, Скопие и Доростол на края на парка, където има място за поне още 1-2 прекрасни и модерни жилищни блока- близо до парка, до спирки на градски транспорт, до университета, не далеч и от центъра. Искате ли Русе да се обновява и развива или искате да гледаме занемарени и пустеещи терени, коптори, цигании и тръни???
  • 1
    19
    Искрена
    До кога ще се разрешава СТРОЕНЕТО НА НОВИ ЖИЛИЩНИ БЛОКОВЕ?! Те СПИРАТ естествената ВЕНТИЛАЦИЯ на града. Освен това са нездравословна жизнена среда, без двор, без ограда, шумни безконтролни ГЕТА. Затова "другарите" потомци на МАСОВИЗАЦИЯТА предпочитат да си строят ДИЗАЙНЕРСКИ КЪЩИ в тихи местенца из вилни селца. Докато сателитните им фирми ЗАДРЪСТВАТ ГРАДОВЕТЕ С БЛОКОВЕ - като АКОМУЛИРАЩИ ПЕЧКИ В ЛЕТНИЯ ЗНОЙ НА НАЙ- ГОРЕЩИЯ ГРАД В СТРАНАТА - РУСЕ. И ПЕТ ПАРИ НЕ ДАВАТ за никого, освен за СОБСТВЕНАТА СИ ИЗГОДА! Къде е грижата за охлаждането на ВИРТИКАЛНИТЕ СЕЛА- БЛОКОВЕ, ДРУГАРИ?!
  • 3
    18
    Кметаров
    Ще рушим до краят на мандръсъмандата ей. Само ще копаме и нищо нема да заравяме. Така ни е учила Партията.
  • 7
    17
    Седларов
    Къде се скри кметицата по строителството Илиева-много болна жената бе!
  • 25
    16
    Анастасия
    Забравих да попитам: Топлинният бетониран кей кога ще преустройват и колко милиона ще ни струва?!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари