Прецедент: Причинилите катастрофа - с право на обезщетение

0
Постижението е на брата на адвоката от Русе Петър Николов - Деян Николов
Постижението е на брата на адвоката от Русе Петър Николов - Деян Николов

Прецедент в правото направи преди броени дни Върховният касационен съд по дело за водач на автомобил, причинил катастрофа, но сам пострадал при произшествието.

За това разказа в профила си в социалните мрежи адвокат Деян Николов, брат на носителя на титлата "Юрист на годината" и експерт по застрахователно право, адвокат Петър Николов.

"Върховният касационен съд постанови решение по наше дело, с което създаде прецедент, добавяйки нова хипотеза, при която едно пострадало при ПТП лице има право да получи обезщетение! До този момент се приемаше, че, при всички положения водачът на автомобила, с който е причинена катастрофата, няма право на обезщетение за претърпени от него телесни повреди. С Решението на ВКС, обаче, вече се допусна едно изключение от това правило: ако причината за катастрофата е техническа неизправност на автомобила и собственик на автомобила е лице, различно от водача, то отговорността за настъпването на катастрофата е на собственика, а не на водача. При това положение, водачът, ако е претърпял телесна повреда, има право на обезщетение от застрахователя на автомобила по "Гражданска отговорност". С такова право разполагат и близките на водача, ако е загинал вследствие от катастрофата", разясни казуса адвокат Николов.

Той обаче уточни, че подобно разрешаване на ситуацията е валидно единствено, ако бъде доказано, че автомобилът или друго превозно средство, предизвикало произшествие, се окаже с техническа неизправност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари