Престъпленията с наркотици в Русе стават все повече

0
Извършители са предимно млади хора, повечето наркотично зависими / Снимката е илюстративна
Извършители са предимно млади хора, повечето наркотично зависими / Снимката е илюстративна

През периода 01.01.2016 год. – 31.12.2016 год. в Районна прокуратура – Русе са наблюдавани общо 57 досъдебни производства за престъпления с предмет наркотични вещества и прекурсори, които съставляват 1,9% от всички наблюдавани през отчетния период досъдебни производства (без прекратените по давност).

От общо наблюдаваните 57 досъдебни производства, 39 са новообразувани за отчетния период, което съставлява 2% от всички новообразувани досъдебни производства.

Престъпленията, за които са наблюдавани тези дела са следните:

По чл. 354а, ал. 3 от НК – 44 дела.

По чл. 354а, ал. 5 от НК – 6 дела.

По чл. 354в, ал.1 от НК – 5 дела.

По чл. 354в, ал. 5 от НК – 2 дела.

От общо наблюдаваните 57 производства, през отчетния период са приключени 34, което съставлява 1,6% от всички приключени досъдебни производства. От общо наблюдаваните 57 производства 20 не са приключени, което съставлява 2,5% от всички неприключени производства. От неприключените досъдебни производства няма такива, по които срокът за разследване да не е продължен по реда на чл. 234, ал. 3 от НПК.

Решените от прокурорите в Районна прокуратураРусе дела през отчетния период са общо 37 – 1,2% от всички решени досъдебни производства. За периода няма спрени досъдебни производства. Прекратени са 15 досъдебни производства, което съставлява 3,7% от всички прекратени досъдебни производства за периода (без прекратените по давност). В съда са внесени 19 досъдебни производства, което съставлява 3,2% от всички внесени в съда досъдебни производства. Делата са внесени за разглеждане по обвинение срещу 19 лица – 2,6% от общия брой лица по внесените в съда прокурорски актове.Общия брой на обвинителните актове е 7 – 3,3% от общо внесените в съда през отчетния период обвинителни актове.

Общия брой на прекратените и внесените в съда досъдебни производства е 34, което съставлява 3,4% от всички прекратени и внесени в съда досъдебни производства.

През отчетния период няма върнати от съда за доразследване дела за престъпления с предмет наркотични вещества и прекурсори.

Всички внесени в съда досъдебни производства за престъпления с предмет наркотични вещества и прекурсори са приключили с осъдителни и санкционни решения. Общо осъдените лица с влязла в сила присъда през отчетния период за престъпления с предмет наркотични вещества и прекурсори са 18. Оправдани лица – няма.

През 2015 год. в Районна прокуратураРусе са наблюдавани общо 48 досъдебни производства за престъпления с предмет наркотични вещества и прекурсори. Приключени са 28 досъдебни производства. От общо наблюдаваните 48 производства, 16 не са били приключени. Решените от прокурорите в Районна прокуратураРусе дела през 2015 г. са общо 32. Спрените досъдебни производства са 3 бр. Прекратени са били 7 досъдебни производства. В съда са внесени 18 досъдебни производства, срещу 21 лица. Общия брой на обвинителните актове е 4.

Общия брой на прекратените и внесените в съда досъдебни производства е 25. Общо осъдените лица са 20. Оправдани лица – няма.

През 2014 год. в Районна прокуратураРусе са наблюдавани общо 35 досъдебни производства за престъпления с предмет наркотични вещества и прекурсори. Приключени са 27 досъдебни производства. От общо наблюдаваните 35 производства 8 не са били приключени. Решените от прокурорите в Районна прокуратураРусе дела през 2014 г. са общо 28. Спрените досъдебни производства са 4 бр. Прекратени са били 9 досъдебни производства. В съда са внесени 13 досъдебни производства, срещу 15 лица. Общия брой на обвинителните актове е 6.

Като констатация следва да се посочи, че в сравнение с 2015 г. и 2014 г., е налице ръст в размер съответно на 18,8% и 62,9% на броя на досъдебните производства за престъпленията с предмет наркотични вещества и прекурсори. Налице е тенденция за нарастване броя на досъдебните производства с предмет на престъпление наркотични вещества и прекурсори.

През отчетния период техните „автори“ продължават да са предимно млади хора, по-голямата част, от които наркотично зависими. В по-големия брой дела предмета на престъплението е в много малки количества, от което следва извод, че държаните наркотични вещества са предимно за лична употреба, тъй като самите обвиняеми са консуматори на наркотични вещества.

Източник: Ruseutre.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари