Премиерът: Мислим как да се махне изразът “извънредно положение“

0
Не съм запознат с изявлението на Румен Радев за прозрачност на средствата за COVID-19
Не съм запознат с изявлението на Румен Радев за прозрачност на средствата за COVID-19

Юристите работят по закон, с който да се махне изразът “извънредно положение“, но мерките със заповеди на здравния министър да останат легитимни, обясни на излизане от парламента премиерът след извънредното заседание.

Той потвърди, че парад за 6 май няма да има, но са говорили с министъра на отбраната Красимир Каракачанов парашутистите и авиацията "да направят едно движение".

Бойко Борисов отбеляза, че разходите за борба с коронавируса са публични, вземат се с постановления, и посочи, че не е чел позицията на президента Румен Радев за публичен регистър на разходите. ​

В парламента Борисов съобщи, че към момента имаме налични 60 000 теста, 5000 PCR са от САЩ, 10 000 - от Китай, 15 000 - от МЗ, още 30 000 - от Корея. Така премиерът отговори на въпрос на ДПС, свързан с тестването на населението. 

Според депутата Нигяр Джафер страната ни е на последно място по тествани на брой население в Европа. В Германия, даде за пример тя, са тествани 25 000 на един милион население, а България е с 3600 теста на един милион. ДПС попита в тази връзка дали държавата ни е готова да обезпечи финансово тестването на българските граждани.

Нашият щаб целево подбира групите и благодарение на бързите карантинни действия и тестване - като в Банско, веднага след края на карантината хората ги освобождаваме, за да се върнат към нормалния начин на живот“, обясни премиерът.

Още преди месец и половина сме поръчали през ЕК един милион теста, които да си платим, до ден днешен няма нито един, припомни премиерът. Той посочи, че въпросът с тестването предизвиква всеки ден полемика. Ако има на сто процента достоверни тестове, не бихме се поколебали да ги платим, категоричен е Борисов. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари