Премиерът маха ръководството на Българската банка за развитие

0
Възмутен съм от това, което направи ББР
Възмутен съм от това, което направи ББР Снимка: БГНЕС

Наредил съм да бъдат освободени директорът на Българската банка за развитие (ББР).

Това заяви премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

"Възмутен съм от това, което направи ББР и финансовият министър каза, че никой с него не се е консултирал и на министъра на икономиката, който е принципал съм разпоредил, директори и всички да бъдат незабавно освободени. Министърът да свиква борд и да освобождава всичко в нея", добави Борисов.

В сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб премиерът се включи да отговаря на въпроси на журналистите. Относно информацията, че Япония предоставя лекарство на България, Борисов съобщи, че за първи път в своята история японски премиер посети България. „Отношенията между България и Япония са такива, че.. да, докторите казват, че не пречи, може и да помага лекарството, но лекарите проявиха жест и ни включиха в списъка“. Българската индустрия произвежда много по-качествени стоки, които – когато ги дадеш на други страни, виждате, че те правят красив жест, който се прави десетки години.

Затова днес съм поръчал да пратим на братята ни в Северна Македония 100-ина облекла за лекарите на първа линия. Това значи да сме братя – да си помагаме в трудни моменти, допълни Борисов. Има лекарства, които дават добър резултат, – дали са на хининова основа, но има опасения, че са токсични, – към този момент няма лекарство, което да лекува коронавирус в света. Но тези, които помагат, сме осигурили максимално количество в момента. Няма един болен у нас, който да не е лекуван с препарат или лекарство, което да е помогнало и да не сме го внесли.

Надявам се университетите в Мелбърн, Италия и България обединени заедно да работим усилено по темата за лекарствата. Но хубавата българска поговорка да не казваш „Хоп“ преди да си скочил, винаги е била в основата на моите изказвания, допълни Борисов.

В 9.00 предстои среща с производители на лекарства, дано успеем да свършим работа, допълни премиерът.

На въпрос на БГНЕС кога се очаква да пристигне поръчката от ЕС с доставка на един милион тестове, премиерът съобщи, че в рамките на дни България е променила индустрията си и автомобилни заводи са започнали да произвеждат шлемове и маски. „Разпореждам днес на Щаба да започне масирано тестване на Банско.“

“Имаме данни за епидемичното разпространение в Банско с хора, които са развили заболяването, и по разпореждане на премиера ще се направи изследване да се види хората, които са били в заведения и са оздравели, дали имат имунитет”, допълни проф. Тодор Кантарджиев.

Хората там изстрадаха много, бяха затворени, днес се създава организация с бързи тестове, които показват дали имаш антитела, и ще разберем колко от хората там – затворена общност, са преминали болестта“, допълни Борисов.

Работим много усилено по темата с лекарствата. Но хубавата българска поговорка да не казваш “хоп” преди да си скочил, е била винаги в основата на моите изказвания. Успяхме само за дни да променим индустрията си, за да снабдим с най-необходимото медиците. Разпореждам днес на щаба, който съм назначил аз – той дава предложения, а правителството взима решенията и носи политическа отговорност, та, разпоредил съм да започнат масирани тестове на Банско, каза Борисов.

Ангел остана без заплата, както и аз. Едни сега са богати около мен, другите по-малко. Да има и свежест, добави Борисов. Имаме данни за епидемиологичното разпространение в Банско, затова ще направим едно изследване, да се види там, където по заведения и места са се срещали тези, които са заболели, да видим дали хората имат изграден имунитет, подчерта проф. Кантарджиев. Хората в Банско изстрадаха много, бяха под карантина 14 дни, но там беше огнище. С бързи тестове ще може да разберем колко от хората там са изградили в тази затворена общност имунитет, допълни го Борисов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. У нас са направени толкова тестове, колкото са направени в другите държави, каза Борисов.

Виждате колко време ЕК не може да ни достави тестовете, които сме поръчали – тези тестове физически ги няма на пазара. Снощи говорих с Нетаняху, и за Израел няма тестове, няма откъде да се купят. По 1000, по 2 хиляди, по 5 хиляди съумяваме да снабдяваме. В Белгия бяхме платили пет хиляди, но излезе закон, с който забраниха износа.

Относно слухове за това, че футболни отбори тренират въпреки забраната, Борисов съобщи, че такива отбори трябва да бъдат глобени по надлежния ред.

Това, което ще се направи в Банско, след като имаше доказани болни чужденци, които се върнаха в своите си държави, – те излязоха положителни с генетичния тест, затова сега решихме да проведем изследване за търсене на антитела, защото са минали повече от 2-3 седмици от вируса. Така ще разберем дали има имунен отговор и дали хората имат антитела и дали са го изкарали”, допълни проф. Кантарджиев.

Относно броя на безработните след кризата, Борисов съобщи, че строгите мерки бяха въведени от първи април, като след нас Европа ги е въвела по-късно. „Наблюдавам състоянието на моя приятел Борис /Джонсън, премиерът на Великобритания – бел.ред./, който беше сигурен, че вирусът трябва да се остави да се разпространи. Сега той самият е в тежко състояние в болница. Някъде започнаха да говорят за отхлабване на мерките – например в Австрия. Но канцлерът там каза, че евентуално след 2-3 седмици ще отхлаби мерките, но в крайна сметка никой не може да каже дали ще са 2-3 седмици или повече. Защото пикът хем минава, хем се връща. Та в Австрия казаха, че евентуално ще отворят малките магазинчета след 2-3 седмици, но ние, например, изобщо не сме ги затваряли. България по мерки се конкурира в Германия, въпреки че сравнението на БВП на страните е невъзможно“, допълни Борисов.

Хората по улицата са дисциплинирани, виждате – ходят с маски на работа.

Давам за размисъл – какъв ред и дисциплина да направим, без да изпуснем ситуацията – особено с малките деца да ползваме големите планини около градовете, и парковете, но да не създадем това масово струпване, което стана миналата седмица. Само заедно можем да оцелеем – виждате и България като резултати – може да не сме тествали достатъчно, но смъртните случаи няма как да скрием, допълни Борисов.

В момента не сме достигнали пика на заразата. Утре в 12.30 ще се срещна с патриарха, защото много ме е страх по празниците около Цветница и Великден да не предизвикаме пика на болестта, допълни премиерът.

Ключовата дума е „лекарство“ – ако имаме лекарство, изобщо няма да ги питам щаба, разхлабваме мерките. Но ако и в Бавария, Франция, Италия, не се подобри положението, – ние сме част от глобалната икономика и сме свързани с икономиките на тези страни – няма полза ако хората отидат на работа по заводите, а поръчки от чужбина няма, съобщи премиерът.

Относно Пакета „Мобилност“, премиерът допълни, че и той ще отмре както и други идеи по време на кризата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари