Премахват тумори с ултразвук в плевенска болница

0
По време на операцията туморът се стопява без да се засягат съседните органи
По време на операцията туморът се стопява без да се засягат съседните органи

Медицинският университет в Плевен беше домакин на първата у нас международна конференция за приложение на иновативната Хайфу технология.

Високотехнологичният метод дава възможност за лечение на тумори чрез ултразвук, без да се използва скалпел, съобщава БНТ.

Съорганизатор на форума е плевенската болница „Света Марина”, в която за първи път у нас започна прилагането на Хайфу терапията.

Предимството на метода е използването на високоинтензивен ултразвук, който може да се насочи с изключителна точност. Така туморът се стопява, като не се засягат съседните органи и тъкани и пациентът се възстановява само за ден-два.

"Различното от останалите оперативни методи за лечение на тумори е това, че не се правят разрези по човешкото тяло, тоест ултразвуковите вълни достигат до човешкото тяло извън него, екстракорпорално”, обясни  ректорът на МУ Плевен проф. Славчо Томов.

По време на конференцията беше представен натрупания 3-годишен опит на Хайфу центъра в болница „Света Марина”, където са лекувани 350 пациенти със солидни тумори. На форума в Плевен своя опит споделиха и лектори от Германия, Испания, Румъния и Китай. Специалистите обобщиха, че най-добри резултати при използване на иновативната технология са постигнали при заболявания на матката, на гърдата, панкреаса, черния дроб, бъбреците, простатата и щитовидната жлеза. По време на форума беше представена и първата у нас медицинска маса за виртуални дисекции. Тя позволява на медиците лесно да изследват, проучват и диагностицират пациент, като използват изключително детайлно 3D изображение.

В научната конференция взеха участие над 180 специалисти по Хайфу технология и хирургия без скалпел от десет страни в Европа и Азия.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари