Премахват паролите!

0
Компаниите планират в близко бъдеще да преминат към по-надеждни методи за идентификация на потребителите
Компаниите планират в близко бъдеще да преминат към по-надеждни методи за идентификация на потребителите

До 5 години над 70% от ИТ компаниите ще се откажат от идентификацията с помощта на мейли и пароли, сочи проучване на Wakefield Research, проведено сред ИТ фирми в САЩ и Европа.

Резултатите показват, че компаниите планират в близко бъдеще да преминат към по-надеждни методи за идентификация на потребителите. Решението им за това е продиктувано от зачестилите пробиви в сигурността на големи компании, съпроводени с кражба на пароли и други лични данни.

Паролите и логините застрашават и сигурността на самите услуги. Въпреки, че много потребители въвеждат сложни пароли, те обаче не осъзнават, че в резултат на това създават слабо място в защитата, през което хакерите могат лесно да проникнат в системата, пише technews.

Понякога потребителите използват една сложна парола навсякъде, където се регистрират. Ако тя бъде разгадана от хакерите, уязвими стават всички акаунти на потребителя и съответно някои от услугите.

Всичко това показва, че паролите отдавна са остаряло средство за защита и нужна промяна и усъвършенстване. Според специалистите от компанията за ИТ сигурност SecureAuth ключът към решението на проблема с паролите са еднократните ключове, изпращани на потребителя по телефона или електронната поща при опит за логване в един или друг сайт. Двуфакторната авторизация вече е доказала своята надеждност. 

Като максимално надеждни методи за идентификация се считат също сканирането на ириса на очите и отпечатъците от пръсти. Според специалистите по ИТ сигурност, именно тези два метода напълно ще заменят традиционните пароли и логини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари