Прекършени цветя за прекършените човешки животи!

0
Акция срещу насилието над жени: Цветя пред МС в памет на жертвите
Акция срещу насилието над жени: Цветя пред МС в памет на жертвите Видео: bTV

Цветя в памет на жените и децата, чиито живот беше насилствено прекъснат, и в подкрепа на всички насилвани с различни форми на насилие жени и деца поднесоха пред сградата на правителството.

Представители на инициативата "Цвете за нея" внесоха в Министерския съвет и своите искания, предава bTV.

Сред тези искания са да има реална статистика за убийствата от домашно насилие. От инициативата поискаха още статистиката да бъде анализирана и престъпленията да бъдат записвани точно като следствие на домашно насилие. Искат още да има мобилни екипи, така че полицаите да бъдат на разположение 24 часа в денонощието и да действат ефективно, да има обучение на полицаите, следователите, прокурорите и съдиите по тази толкова деликатна материя като домашното насилие.

Системно тормозена физически и психически, Клавдия няколко пъти бяга и се връща при мъжа си. Когато подава молба развод, той влиза в дома на баба й дядо й и й чупи носа.

"Просто за секунди цялото ми лице се обезобрази, погледнах се в огледалото, в което съм се гледала като малка, и там са ми най-хубавите детски спомени, и тогава разбрах, че това трябва да е краят”, споделя Клавдия Дали.

Тя разказва още, че съпругът й тогава я заплашил, че ще направи всичко възможно да й вземе детето, заплашвал я с развод по италиански с отверка в главата.

Пет години по-късно Клавдия застава с лицето си, за да говори за трудностите, през които е преминала.

В полицията ще заработи система, която решава казуси като този на Клавдия. Но едва след три години.

Чрез системата с 1 заповед може да бъде защитена жертвата, родителите й и деца й. А законодателна промяна е на път да премахне изискването да има три последователни акта на насилие и едва тогава престъплението да се квалифицира като домашно насилие.

Една жена може да бъде убита от първия път или да бъде осакатена от втория акт насилие, а тогава деянието да не бъде квалифицирано престъпление домашно насилие, обясни и Диана Ковачева, национален омбудсман.

Кризисните приемни центрове за пострадали от насилие в страната са само 13. Според препоръката на Съвета на Европа на всеки 10 000 души трябва да има по един защитен център. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари