Прехвърлят срещу 1000 долара фирми с дългове от милиони

1
В последно време има нова мода при ДДС измамите
В последно време има нова мода при ДДС измамите

В последно време има нова мода при ДДС измамите

Източване на ДДС, пране на пари, измами и укриване на дългове са престъпленията, заради които действащи фирми се прехвърлят на собственици-бушони.

Новите фирмаджии са социално слаби, често живеят дори в бараки, но пък притежават дружества, които понякога имат капитал в размер на десетки хиляди лева, разкрива БНТ.

На подобни бушони се оказа, че са прехвърлени фирмите на екстрадираната в понеделник в Съединените щати Ирина Дилкинска - препрала най-малко 600 милиона долара по аферата "OneCoin".

У нас бушони се намират лесно, защото има много хора, които мизерията така ги е притиснала, че са готови срещу няколкостотин лева да си продадат личните данни и да станат собственици на фирми с милиони дългове, източвали ДДС или пък препрали десетки, дори стотици милиони евро и долари.

Така например 34-годишен безимотен ром от видинското село Синаговци се оказа "горд" собственик-бушон на 49 фирми, сред които и култовата от соцерата "Ален Мак", която към момента на придобиване от безимотния е имала няколко десетки милиона дългове, които без да знае той е изкупил.

Друг случай, който стана известен през седмицата, е именно на Ирина Дилкинска. Фирмата, която разследващите в САЩ твърдят, че тя е използвала за препирането на около 400 милиона долара се оказа собственост на социално слаба майка на две деца.

9 април 2020 година, 30 минути след 12 на обяд - в Търговския регистър като собственик на фирмата "Би енд Ен консулт" е вписана Маргарита Владимирова Кънева. Освен собствеността, фирмата мести и седалището си - от София в Етрополе, домашният адрес на новата собственичка и управителка. Намираме Маргарита пред дома ѝ.

"Без да ме снимате, без микрофон, без камера и без нищо", заяви Маргарита Кънева.

Маргарита казва, че през пролетта на 2020 година мъж, който не познава ѝ предложил 300 лева, за да стане собственик на фирма и тя му предоставила данните от личната си карта. Майката на младата жена обяснява защо дъщеря ѝ се е съгласила.

"Парите нали знаеш, че на днешно време на никой не стигат. Не е имала парици, има две дечица и се е принудила заради пари. 300 лева са ѝ дали", коментира майката на Маргарита.

Маргарита и майка ѝ гледат снимката на Ирина Дилкинска и твърдят, че никога не са виждали тази жена. Документи за фирмата, която им е прехвърлена не притежават.

Проверка в Търговския регистър показва, че в същия ден 9 април 2020 година, но час и половина по-късно Маргарита Владимирова става собственик и на втора фирма - "Джърман Риъл Истейт Инвестмънт Холдинг". И това дружество, както "Би енд Ен консулт" първоначално са били регистрирани на площад "Славейков" 6 в столицата, адресът на компаниите на Ружа Игнатова.

Втората фирма обаче първоначално е била собственост на германеца Бьорн Торбен Щтрел, за когото има данни, че е част от аферата "One Coin".

Ако има и други фирми на ваше име, те ще ви излязат.

Маргарита Кънева: Да, има. За съжаление има.

Майката: Аз да знам коя е тази женица, ще я разпердушиня. Е, та вече е в ареста в Ню Йорк, те са я екстрадирали.

Маргарита твърди, че за втората фирма, записана на нейно име е разбрала от социалните, когато са спрели детските, които получавала. Сега не знае какво да направи, за да закрие дружествата.

В последно време има нова мода при ДДС измамите, там неплатеният данък е в размер на стотици милиони и съответно тези, които искат да се прикрият, са по-щедри. Така срещу 1000 долара намират филипинци и тайландци, на които прехвърлят фирмите с ДДС задължения. По този начин новите собственици нито могат да бъдат намерени, нито да бъдат разпитани от разследващите за измамните схеми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    Роси
    Пред нотариус се извършва покупко продажба на фирма и до там нотариуса къкво да установи?че Асан е той ли да той е дава лична карта и е горд собственик а и те са дружества с капитали малки повечето та собственика носи отговорност до размера на капитала да речем 2 лева!
  • 5
    4
    деси
    Има едни списъци с фирми ,които не се закачат,те са спонсори отчитат се на високо ниво понякога са си и техни фирми с подставени лица това е България!
  • 3
    3
    сисо
    След като закона го позволява ,а фирми може навсякъде колкото искаш на брой да имаш не проблем това ,проблема е че дори да си изряден и тъпия служител на нап може да ти попилее фирмата.Елементарно запор за установяване на бъдещи задължения,които може и да нямаш тругва една ревизия 1-2 години да се влачи докато светне запора на НАП в банките и имаш оборотен кредит съответно веднага става изискуем и реално могат да ти приключат бизнеса И евентуално ще осъдиш нап след 2 години но не и служителя направил цялата простотия,та това трябва да се промени преди да имаш установени нарушения никой нищо да не пипа съответно да имаш срок да заплатиш евентуалната глоба след проверка и ако това не си свършил тогава да запорират.Като цяло ако имате връзки и някой ви е конкурент и ви пречи с един такъв ход и го приключвате!
  • 15
    2
    И защо
    НАП допуска да се натрупат милиони задължения и не запорира сметки и имущество на големите длъжници, така както мародерства малките фирми? Защо малоумното народно събрание се занимава с простотии вместо законодателно да уреди въпроса, фирма която е генерирала огромни задължения да няма право собственикът да открива друга в следващите 5 години. Защо су допуска на един данъчен адрес да има десетки фирми, Защо не приеме както е в Румъния всеки 5 години да си предекларираш данъчния ддс адрес. Защо не се приеме фирми ма със задължения да не се продава, ако купувачът не обезпечи задълженията на продавача. Е, тия със задълженията явно си пазаруват депутати, да не ги брат законново. Е няма как държавата да е на плюс, когато дребните внасят, а други с каруци изнасят...
  • 10
    1
    ...
    Е, как така ги прехвърлят? Нотариус не присъства ли, да се увери, че няма мушенгия? За една панелка да си купиш, трябва нотариус (да храниш). Доскоро (май) и за бракма трябваше. А за фирма с милиони дългове, как така не трябва? Тръгнете след парите и лесно ще ги хванете (ако наистина искате)!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари