Представят книгите на писателя Георги Михалков "Човекът, който подаряваше мечти" и „Мъжът от миналото“

0

На 24 април, петък, от 17.00 ч. в Регионална библиотекаЛюбен Каравелов” – Русе ще бъдат представени книгите на писателя есперантист Георги Михалков "Човекът, който подаряваше мечти" и „Мъжът от миналото“.

Специален гост ще бъде хърватският есперантист Йосип Плеадин - издател на книгата „Мъжът от миналото“. В събитието ще вземат участие актьорите от Българския есперантски театър Николай Узунов, Венета Зюмбюлева и Дарина Горанова.

Събитието се организира в рамките на 67-я Национален есперантски  конгрес на Българския есперантски съюз, който ще се проведе в периода 24 - 26 април 2015 г. в Русе.

Партньори при реализирането на инициативата са Българският есперантски съюз, Градско есперантско дружество „Либеро“ – Русе и Регионална библиотека  „Любен Каравелов“.

Георги Михалков е роден на 21 май 1952 г. в София, завършва българска филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Твори на български език и на есперанто. Първите му разкази се появяват още през 1978 г. в Будапеща, където живее осем години, член е на Съюза на младите унгарски писатели и е редактор в списание “Унгарски живот”. Много от разказите му излизат в различни литературни списания в Белгия, Бразилия, Испания, Корея, Унгария, Франция, Япония и творчеството му е по-добре познато в чужбина, отколкото в България.

През 2001 г. сборникът му с разкази “Затворената мида”, спечелва годишната награда “Творба на годината” на швейцарското литературно списание “Литература Фоиро”. Романът “Преображение Господне” през 2008 г. спечелва Конкурс на Министерството на културата. Някои от пиесите му са представени с успех в Будапеща, Варшава, Краков и София. Негови творби са преведени от есперанто на английски, португалски, руски, хърватски, шведски, японски. Член е на ПЕН-клуба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари