Представиха програмата за „Мартенски музикални дни“

0

Днес в Заседателна зала на Община Русе се проведе пресконференция по повод 57-мото издание на Международен фестивал „Мартенски музикални дни.“

На нея присъстваха кметът Пламен Стоилов, зам.-кметът Иван Григоров, началникът на отдел „Култура“ Ива Чавдарова и директорът на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова.

Мартенски музикални дни е най-успешно провежданото събитие в културния календар на град Русе, като и през тази година ще покаже изключително високо ниво. Очаквам голям интерес към Фестивала и се гордея с постиженията на екипа, който го организира“, заяви г-н Стоилов.

Г-жа Чавдарова презентира пъстрата програма, която включва 600 участници от 17 държави. 57-мото издание на Фестивала ще включи в селекцията си елитни български и международни артисти и състави от цял свят, над 40 събития, дебюти, премиери, образователни проекти, майсторски класове и изложби. Мащабното събитие ще представи на зрителите престижните тенденции по света и Европа с нови и ярки личности, някои от които с дебютни изяви на българска сцена. Русенци ще могат да се насладят на изпълнения от различни епохи от Софийската филхармония, Струнен квартет „Фрош“, Clarinet Factory, Струнно дуо Минчеви, Биг Бенд Русе, Ансамбъл Московски солисти, Юри Башмет, Чикагската джаз филхармония и много други.

Гости на пресконференцията бяха директорът на НУИ „Проф. В. Стоянов“ Мария Дуканова и Анка Костова – мениджър „ПР и спонсорство“ на Обединена Българска Банка - генерален партньор от 14 години.

Г-жа Костова представи предстоящото изложение на колекция от картини, сред чиито автори се нарежда и произведение на русенския художник Антоний Софев. Картините са притежание на Златния Фонд на ОББ, а инициативата символизира доброто дългогодишно сътрудничество. Изложбата ще се състои на 10-и март в Доходно здание и е част от паралелната програма на Фестивала. Тя включва още изложба-конкурс „Меломания“; фотоизложба на русенския фотограф Евгени Станимиров; уъркшоп „Рисунки върху стъкло“ и „Метрополитън опера на живо от Ню Йорк“ с произведения от Травиата на Джузепе Верди.

 Откриването на МФ „Мартенски музикални дни“ ще се състои на 10-и март. Фестивалът ще продължи до 26-и март. Партньори в реализацията на този проект са Министерството на културата, Фондация „Америка за България“, Гьоте институт, Министерството на културата на Чехия, Чешкия център, както и редица фондации от САЩ, фирми и дарители от Русе и страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари