Предприятия на ръба на фалита заради високите цени на тока

0
Големите разлики в цените ден напред акумулират огромни печалби в основно държавни фирми
Големите разлики в цените ден напред акумулират огромни печалби в основно държавни фирми Видео: NOVA NEWS

Цените на електрическата енергия на свободния пазар отново бележат рекордни пикове

Бизнесът и предприятията заявяват, че работят вече 5 месеца на загуба и са на ръба на фалит, разкрива Nova News.

Големите разлики в цените ден напред акумулират огромни печалби в основно държавни фирми и компенсациите са единственото решение за глътка въздух на производителите.

Слави Янакиев, ръководител на една от най-големите фирми за чугунени заготовки у нас е ужасен. "Имаме цени от почти 700 лв. за мегаватчаса. Те са невъзможни, пагубни са", сподели той.

Покачването на цените на електричеството според него е непрогнозируемо и неконтролирано. "Почнахме годината със 100 лв. за мегаватчаса. Сега цената е непоносима, нанася ни огромни загуби. Ресурсите на едно предприятие могат да помогнат до 20 - 30%, но при 300% увеличение на основен ресурс за нашето производство е невъзможно да бъде компенсирано", обясни Янакиев.

По думите му разликите в цените на тока отиват в държавни предприятия, което е незаслужено. "Това са огромни пари, които ежедневно се свалят от гърба на всички на свободния пазар. На борсата ден напред се търгуват над 70 000 мегаватчаса за денонощие. При разлика в цената от 300 - 400 лв. на мегаватчас това са 22 - 23 млн. лв. свръхпечалба. Държавните предприятия не ги заслужават, защото не им се е променил разхода", коментира той.

Служителите също са притеснени да не загубят работните си места.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Реших да се сдобря с жената. Викам си, що не ѝ купя рокля? Лошото е, че се събуди гадината, точно когато я мерех с рулетката.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари