Предприемат мерки за ограничаване трафика в Червена вода

0

Под председателството на областния управител на Област Русе – доц. д-р Стефко Бурджиев, днес, 25.05.2016 г., в Зала 1 на Областна администрация – Русе се състоя работна среща за обсъждане проблемите на живущите в с. Червена вода на ул. „Г. С. Раковски“.

Пътят е част от Републиканската пътна мрежа с номер II-23. Конкретните проблеми, предизвикани от повишения интензитет на движението през последните години, в т.ч. от пренасоченото движение на тежкотоварни автомобили през територията на селото предвид настоящия ремонт на т.н. Писански мост, се изразяват в шум, невъзможност за почивка, напукани стени и пропадащи зидове, влошено състояние на пътната инфраструктура, повишени нива на опасност от ПТП.

В обсъждането участие взеха заместник областният управител – Валентин Колев, зам.-кметът в областта на комуналните дейности на Община Русе – Наталия Кръстева, директорът на дирекция „Обществен ред и сигурност“ на Община Русе – Спасимир Димитров, кметът на кметство с. Червена вода – Румен Русев, директорът на Областно пътно управление – Ростислав Стефанов, началникът на сектор „Пътна полиция“ – гл. инсп. Румен Кръстев, представители на „Каолин“ АД Русе, както и заинтересовани граждани на с. Червена вода.

След като въведе в темата на срещата, доц. Бурджиев подчерта, че интересът от вземане на адекватни и ефективни мерки за преодоляване на изложените от жителите на с. Червена вода проблеми е взаимен. Той информира още, че обичайно в средствата за извършване на ремонтни дейности на съоръжения се залага и определена сума за рехабилитация на заобикалящия пътен маршрут.

Доц. Бурджиев запозна присъстващите с внесеното от Милко Даскалов – жител на с. Червена вода, Община Русе, писмо до областния управител, касаещо състоянието на ул. „Г. С. Раковски“ в с. Червена вода. В писмото, като възможности за разрешаване на цитирания проблем, се излагат, първо, изграждането на околовръстен път, който да изведе движението от селото, второ, предприемане на мерки за ограничаване скоростта на МПС в селото, както и извършване на ремонт на настилката по Републикански път Русе-Кубрат, тъй като множеството неравности водят до повишени нива на вибрации, нарушаващи цялостта на къщите.

В цитираното писмо, подкрепено с подписка, се настоява за преасфалтиране на път II-23 в границите на селото, както и за ремонт на пътя Червена вода – Вятово.

Всяка една от ангажираните институции имаше възможност да даде своето становище по проблема. В рамките на изказванията стана ясно, че по проект е заложено ремонтните дейности на Писанския мост да приключат на 7 август, като е уговорено, при възможност, ремонтът да завърши и в по-кратки срокове от изпълнителя.

Коментирано беше още, че всички действия по обозначаване и обезопасяване на обиколния маршрут са извършени съгласно Наредбата за движение по пътищата. Въпреки това обаче беше изведена необходимостта от поставянето на допълнителни пътни знаци, както и налагането на принудителни ограничения, в т.ч. ограничения на скоростта, мобилни камери, налагане на глоби, поставяне на маркировка, попълване на банкетите. Стана известно, че към настоящия момент текат действия по почистване на тревната растителност в отсечката Сеново - Вятово.

В резултат на дискусията, доц. Бурджиев предложи предприемането на следните последващи действия:

1. Провеждане в най-кратки срокове на съвместно заседание на Областната и Общинска комисия по безопасност на движението по пътищата за обсъждане на:

- възможностите за ограничаване на скоростта на движението в с. Червена вода;

- възможностите за провеждане на други ограничителни мероприятия;

- възможностите за поставяне на нови пътни знаци и обозначителни табели.

2. Комисия в подходящ състав да извърши предварителен оглед на проблемното трасе.

3. Областната комисия по безопасност на движението по пътищата да отдели специално внимание на отсечката Вятово - Сеново с оглед предприемане освен на чисто физически мероприятия, но и на други такива с цел недопускане на тежки автопроизшествия.

4. Изготвяне на подходящо по съдържание писмо със съвместните усилия на Областния управител на Област Русе и директора на Областно пътно управление, подкрепено със статистика за ПТП на територията на път II-23, с изложено предложение до изпълнителния директор на Агенция пътна инфраструктура за финансиране на цялостното преасфалтиране на път II-23, като част от дейностите по ремонта на т.н. Писански мост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари