Предложение за брак при ваденето на кръста в Созопол

5
Младежите бяха поздравени с бурни аплодисменти от всички присъстващи
Младежите бяха поздравени с бурни аплодисменти от всички присъстващи Снимка: Община Созопол

Влюбените бяха благословени от отец Димитър и поздравени от кмета на Созопол Тихомир Янакиев

Отец Димитър хвърли тази година в морето Светия кръст. Той попадна много навътре, но групата от 8 младежи успя да доплува до мястото, а най-бърз се оказа Веселин Стамболиев, който се гмурна, извади кръста и го издигна високо над главата си, разказва Черноморски фар .

Спазвайки старата созополска традиция, той счупи кръста на две и хвърли едното парче още по-навътре. Смелчаците отново се хвърлиха в морето, за да спасят и второто парче, но късметът се усмихна на боксьорът Петър Драганов, който за втори път спасява второто парче от кръста на богоявленския ритуал.

Още нещо изненадващо се случи в този момент. Двама от плувците понесоха на ръце девойка, а един от участниците - Никола пристъпи към нея и ѝ предложи брак. Младежите бяха поздравени с бурни аплодисменти от всички присъстващи, благословени от отец Димитър и поздравени от кмета на Созопол Тихомир Янакиев. Кметът отправи специални поздравления и към участниците в ритуала и връчи парична награда, осигурена от Община Созопол на първенците и на останалите плувци. Здраве и благополучие им пожела председателят на Общински съвет Созопол Георги Пинелов и подари икони на двамата спасители на богоявленския кръст.

Богоявление започна с празнична света литургия и велик водосвет, отслужени от отец Димитър в храм „Св. Георги Победоносец“. След службата традиционното литийно шествие, предвождано от отец Димитър, отец Андон, кметът Тихомир Янакиев и председателят на общинския съвет Георги Пинелов премина през града под звуците на камбанен звън и бе посрещнато от жители и гости на града на централния плаж.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари