Предлагат промени в психотестовете за шофьори

0
Производителите на превозни средства ще предоставят на ИА „Автомобилна администрация“ техническата информация
Производителите на превозни средства ще предоставят на ИА „Автомобилна администрация“ техническата информация

Производителите на превозни средства ще предоставят на ИА „Автомобилна администрация“ техническата информация

Изискванията за психологическа годност да се прилагат само за водачи, които са извършили тежки нарушения, довели до отнемане на книжката, за кандидатите за т категории С1, С, D1 или D и за тези, които искат да карат такси. Това предвиждат промени в Закона за движението по пътищата, качени за обществено обсъждане.

Такъв тест ще е задължителен и за председателите на изпитни комисии за придобиване на правоспособност за управление на МПС, преди да бъдат определени за първи път.

В сега действащия закон водачите, извършващи обществен превоз, трябва да притежават валиден документ за психологическа годност, който се подновява на различни периоди - между една и три години, в зависимост от възрастта на водача.

„През последните няколко години непрекъснато постъпват предложения от браншовите организации в областта на автомобилния транспорт с предложения за отмяна на това изискване. Статистиката показва, че за периода 01.01.2021 г. – 31.12.2021 г. са регистрирани 72 077 психологически изследвания на 70 797 водачи на територията на цялата страна.

Общият брой лица, на които през 2021 г. не е издадено удостоверение за психологическа годност е 73, което представлява 0,1 % от подложените през 2021 г. на психологическо изследване 70 797 броя водачи, пише в мотивите към законопроекта.

Според авторите му действащото изискване за периодично изследване за психологическа годност на водачите, извършващи обществен превоз, представлява допълнителна административна тежест без да води до значително повишаване на пътната безопасност и в тази връзка се предлага неговото отпадане.

Друга промяна предвижда за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категория D, кандидатът да притежава правоспособност за управление на МПС от категория В със съответния стаж. Сега се изисква те да притежават и правоспособност от категория С.

Предлага се още производителите на превозни средства задължително да предоставят на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ техническата информация, необходима за извършване на прегледа за проверка на техническата изправност на автомобила. Как това ще става ще бъде разписано в наредба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    3
    тираджия
    от 6г. на два пъти подновявам психото, по чисто корупционна схема. давам пари плюс малко отгоре и на другия ден идвам за документа. Същата простотия е и за АДР-а и за професионалната компетентност. Корупция до дупка. 90% от започващите нови водачи са професионално компетентни според изискването, но без никаква идея как се стяга и поставя колан, за друго няма да споменавам. за регламент 561 от 2006г. и дума да не става, не умеят адекватно да поставят карта в тахографа, камоли да го знаят. фрапиращи пропуски в новоизлюпените кадри именно заради КОРУПЦИЯ в системата. Румънците, като им изгоря клуба с младежите не напразно изписаха с лазер на парламента им "корупцията убива"...
  • 5
    2
    Банката
    ...двойно.че и отгоре и като сложиш преводни такси 6/7 лв. 158 шв.за една карта / беше/ и си трайката посредниците.
  • 6
    1
    КАСИЧКА..
    АБЕ НАЛИ ИМ ПЪЛНИМ ГУШКИТЕ НА ЧАСТНИТЕ ФИРМИ ПРЕЗ ИЗИСКВАНИЯТА НА НОРМАТИВНАТА УРЕДБА И КОНТРОЛА НА ДАЙ ,БОЛИ ГИ КУРА.В ЕВРОСЪЮЗА ЦЕНАТА НА ДИГИТАЛНА КАРТА НА ВОДАЧА 32€ ,А В БЪЛГАРИЯ ДО ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ 75€>КАК ДА Я РАЗБИРАМЕ ТАЯ РАБОТА,ГОДИНИ,ГОДИНИ,ГОДИНИ НАРЕД?????? ФИРМИЧКИ И ФИРМИЧКИ. КАКВИ ЛИ НЕ ГЛУПОСТИ СЪТВОРИХА ЗА ДА СКУБЯТ МАНГИ..ДЪРТИ КОМУНЯГИ И СТАРИ ХАЙВАНИ МЪРЗЕЛИВИ...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари