Празникът "Тиквендюл" събра малки и големи в Юпер

2
Изкусни ястия от тиква и дюля изумиха посетителите
Изкусни ястия от тиква и дюля изумиха посетителите Снимка: Facebook

Изкусни ястия от тиква и дюля изумиха посетителите

Чудесен "Тиквендюл" за пета година организираха в Юпер.

Под организацията на НЧ "Напредък - Юпер 1915 г." и с подкрепата на Община Кубрат, за пета поредна година се състоя традиционният празник "Тиквендюл" в село Юпер. Събитието бе тържествено открито от председателя на читалището в Юпер, Румяна Минчева, с приветствие от временно изпълняващия длъжността кмет на община Кубрат, г-н Мирослав Йорданов.

Секретарят на читалището, Даринка Пенева, сподели, че участниците в кулинарната надпревара са се подготвили предварително с изкусни и ароматни ястия от тиква и дюля. След дегустацията, компетентното жури награди най-добрите кулинарни умения с предметни и парични награди.

В празника участваха общо шест различни колектива. Групите от НЧ "Стефан Караджа 1928" в село Равно, НЧ "Христо Ботев 1927" в село Медовене, Клуб "Отбор на поколенията" от град Ветово, обл. Русе, детските групи "Многознайко" и "Моливко" при ДГ "Щастливо детство" в град Кубрат, както и ПК "Романтика" от село Юпер, представиха кулинарни чудеса. Голямата награда бе връчена на групата "Росна китка" при НЧ "Христо Ботев 1927" в село Медовене с ръководител Руска Тодорова.

Празникът също бе обогатен от дебюта на новата книга "Кулинарни вкусотии от тиква и дюля - ТИКВЕНДЮЛ с. ЮПЕР" с автор Даринка Пенева. Рецептите в нея бяха предоставени от групите, участвали в различни издания на празника през годините. Всички групи бяха отличени с копия на новата книга и рекламни материали - писалки и флаери.

За веселото настроение през целия ден се погрижи дует Николови от град Русе. В празничната програма взеха участие също Фолклорна група "Настроение" от село Юпер, деца от ДГ "Щастливо детство" в Кубрат, група "Русчуклийска китка" от град Русе и танцовият самодеен състав при читалище "Стефан Караджа" от село Равно.

Целта на този празник е да подчертае автентичността на семейната трапеза, да покаже кулинарното разнообразие на местните общности и да възстанови стари, забравени традиционни рецепти. Събитието също насърчава приемствеността между поколенията, представяйки съвременни рецепти и умения в изкушаващите категории, включително салати, супи, основни ястия, десерти, тестени изделия, напитки и други вкусотии в основата на тиквата и дюлята.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Бенедикт
    Бойко изтърва чразника
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари