Празник в Басарбовския манастир

0

На 27 октомври св. Православна църква чества паметта на св. Димитрий Басарбовски, един от духовните светила на българския народ и покровител на Русенска епархия.

На този ден в едноименния скален манастир край с. Басарбово, където се е подвизавал и преставил светеца, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум отслужи празнична св. Литургия. в съслужение с архиерея бяха: свещ. Димитър Димитров, прот. Йоан Иванов и митрополитските дяконите Валери Василев, Недялко Димитров и Орлин Янчев. Празничните песнопения бяха изплнени от свещеническия митрополитски хор, също имащ за покровител чествания светец. На празничната богослужба присъстваха много гости и поклонници от България, най-вече от градовете Русе, София, Велико Търново и Шумен. Също така от Румъния бяха дошли поклоннически групи от Гюргево, Констанца и Букурещ, водени от своите енорийски свещеници.

Много деца приеха св. Причастие.

След службата владиката произнесе проповед за живота и прославата на св. Димитрий, който е духовен мост между румънския и българския народ. Той е живял в България, но днес мощите му се намират и почитат в гр. Букурещ, като по този начин светецът е удостоил с благословение и двата народа.

След литургията беше отслужен водосвет за здраве и осветено коливо, което се раздаде на поклонниците за благословение.

Източник: Русенска митрополия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари