Правосъдният министър: Недоумявам как случаят с Дебора не е докладван в бюлетините на МВР

2
Такива пропуски трябва да бъдат отстранени с промяна в организациите, каза Атанас Славов
Такива пропуски трябва да бъдат отстранени с промяна в организациите, каза Атанас Славов Снимка: Фейсбук

Такива пропуски трябва да бъдат отстранени с промяна в организациите, каза Атанас Славов

"Не може да има жертва и правото да си “затваря очите”, институциите трябва да променят отношението си". Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов, предава Дарик радио.

"Без арбитър няма мир" заяви Славов, подчертавайки, че правото играе ключова роля в установяването на равновесие и спазването на правила в обществото. "Без правото всеки присвоява територия на база на своите страсти, без него всеки става съдия сам на себе си и на другите, което винаги води до конфликт", допълни той.

Относно защитата на жертвите от домашно насилие, министърът на правосъдието заяви: "Чест и достойнство е да защитаваш хората, които наистина са тормозени, да им даваш глас и поле за изява". Той подчерта необходимостта от емпатия и внимание към жертвите на престъпления, особено в случаите на домашно насилие.

"За съжаление, насилието е част от нашия живот. Може би е част и от нашата природа. Трябва да се научим да го овладяваме и контролираме", каза още той.

Говорейки за проблемите в институциите, които станаха явни след случаят в Стара Загора, Славов посочи две главни причини за техните грешки. "На първо място, формализмът, на второ конформизмът. Те доведоха до едно грешно решение", обясни той. Такива подходи, според него, отдалечават от ценностното измерение, което трябва да обединява обществото.

"Не може да има жертва и правото да си "затваря очите". Самите институции трябва да променят отношението си към жертвите на домашно насилие", допълни той.

Министърът коментира също и за отношението към жертвите на насилие, заявявайки: "Виждаме едно не пълно формалистично разглеждане на процеса, липса на елементарна емпатия, не може жертвата да поема цялата тежест на собствената си защита." Той изрази своето неодобрение за отношението, при което жертвата остава сама в търсенето на справедливост и защита.

"От публичната среда беше скрит фактът, че трагичният случай не бе докладван в бюлетините на МВР за престъпления. Атанас Славов отбелязва, че сигнал за проблема беше фактът, че лицето, което извършило престъплението, е било охранител, но и е било осъждано преди това. "Такива пропуски трябва да бъдат отстранени с промяна в организациите".

В заключение, Атанас Славов заяви, че работата на институциите трябва да се фокусира върху разкриването на корените на казуса и остраняването на институционалните грешки. Той призова за промяна на организацията и подобрение на работата на системата, за да се защитят по-ефективно правата и интересите на всички граждани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари