Правителството забрани всички масови прояви на закрито

1
Засега  няма да се затварят градове
Засега няма да се затварят градове

Правителството забрани всички масови прояви на закрито в цялата страна на извънредното си заседание, след като стана ясно, че в България са регистрирани първите четири случая на коронавирус.

Предложението бе на Националния оперативен щаб срещу коронавируса. Първоначалната идея бе това да се случи само за местата, където е отбелязана инфекция на Covid-19, но то претърпя промяна, пише dir.bg.

Министърът на културата Боил Банов допълни предложението и поиска да се разшири обхвата за цялата страна.

"Не от гледна точка на създаване на паника, все пак 400-500 души на затворени помещения за 2-3 часа рискът е голям", коментира той.

Премиерът Бойко Борисов изрази несъгласие към препоръката да се затварят градове.

"Няма да се провеждат прояви на закрито - културни или спортни, но молбата ми към населението е да се вземат всички мерки за дезинфекция и само в краен случай хората да влизат и излизат от градовете с коронавирус. Затварянето на градовете е крайна мярка, ще създадем паника, трябва метод на убеждението. Всичките ви ресурси да убедите хората само при краен случай. Ако излязат и я разнесат заразата, това ще спомогне епидемията да се развие в други градове. Това е крайна мярка, в много държави се въведе, но ще създадем и паника и не е добро. С метода на убеждението. Използвайте целия си ресурс", подчерта Борисов.

Министър-председателят призова министрите да дадат личен пример.

"Трябва да дадем личен пример и всеки от нас от днес нататък трябва да покаже как се спазват мерките за коронавируса. Сега банкетите за 8 март какво са, като почнат да танцуват, надали от 2 метра ще танцуват. Затова ги умоляваме. Снощи 1 часа като минах цяла София беше все едно ден. Групи, групи, нали и вие сте ги видели. И не бяха разтревожени хората, бяха весели. От друга страна по-добре да са весели, да са жизнени, отколкото да са паникьосани. Да ги окуражим и да продължат така", коментира той.

Във връзка със задграничните командировки на държавни служители, премиерът заяви: "Сутринта им се карах. Младен Маринов пуснал главния секретар в Израел. А той вика: "Няма да ходя в Брюксел на съвета". Това е в рамките на шегата. Коронавирусът не подбира. И аз вчера направих голяма глупост, нямаше коронавирус и ние подценявахме. На 3 март препоръчахме, никой не го спази и аз вчера се натиках сред 10 000 души и се прегръщах и целувах. Това важи за всички, ако искаме да дадем личен пример, всеки от нас от днес нататък трябва да покаже как се спазва".

Той обърна внимание, че в Италия има министри и началник кабинети, заразени с коронавирус и призова министрите да носят маски вече.

"От днес разпореждаме мерките, така че всички да ги спазват и вие от щаба. Вие се въртите непрекъснато в такава среда, ходите по лаборатории, във ВМА, дайте пример", призова още Бойко Борисов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари