Правителството ще продължи работата си до избора на ново

0
Николай Денков: Въпреки саботажите и провокациите сме готови да продължим напред
Николай Денков: Въпреки саботажите и провокациите сме готови да продължим напред Снимка: БТА

Николай Денков: Въпреки саботажите и провокациите сме готови да продължим напред

Правителството ще продължи да изпълнява служебните си ангажименти до избора на ново. Това каза министър-председателят Николай Денков в парламента по време на обсъждането на внесения от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) проект на решение за приемане на оставката на министър-председателя Николай Денков. Правителството ще продължи да изпълнява служебните си задължения и да работи, както и досега по важните приоритети за хората - повишаване на доходите, създаване на устойчива бизнес среда, засилване на сигурността на държавата и утвърждаване на позицията ни в международните отношения, заяви Денков.

Внесената оставка е в изпълнение на поет ангажимент от съвместната декларация, подписана с ГЕРБ-СДС, с която редовното правителство заработи на 6 юни 2023 г., каза премиерът. Въпреки саботажите и провокациите сме готови да продължим напред с изпълнението на управленската програма с премиер Мария Габриел, каза Денков. Той благодари на Мария Габриел и народните представители, които са подкрепяли кабинета.

Въпреки, че диалогът между партиите, които стоят зад това правителство, не веднъж бе взривяван и блокиран, до този момент изпълняваме всички точки от тази декларация, заяви Денков и подчерта, че остава да бъде изпълнена ключовата шеста точка, която предвижда да бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента. Време е да направим заедно с вас и тази решаваща стъпка, да покажем последователност и уважение в полза на хората и бизнеса, като извървим до край пътя на реформите, по които поехме преди девет месеца. Нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не осем джуджета и фалшиви нотариуси, заяви Денков.

За да започнат регулаторите да регулират обществените отношения, а не да бъдат използвани като бухалки за завземане на бизнеси и за да е ясно кой вдига цените в държавата и по чия заръка - затова на масата на преговорите сложихме за обсъждане реформи, а не имена и с депозираната от мен оставка, отправяме покана преговорите да започнат веднага, посочи премиерът.

В следващите дни, заедно с министрите ще представим резултатите на кабинета за изминалите девет месеца, заяви Денков. Той открои някои от резултатите и посочи, че въпреки рецесията в Западна Европа българската икономика продължава да расте с близо 2 %, с темпове значителни над средноевропейските, с рекордно увеличение от 30 % на чуждестранните инвестиции за последните 14 години. Инфлацията е на най-ниското си ниво за последните две години и продължава да се забавя, втори сме по ръст на заплатите в ЕС, каза министър-председателят и допълни, че доходите нарастват над два пъти и половина по-бързо от инфлацията.

Прогнозите за фалит на държавата не се сбъднаха и няма да се сбъднат, посочи Денков. Бюджетът за 2024 г. е с фокус върху хората и отговаря на критериите за еврозоната, към която сме се устремили от 1 януари 2025 г., добави той. "Увеличихме заплатите в здравеопазването, образованието, социалната сфера, отбраната, правосъдието, културата и много други. Безплатни са картите за пътуване на деца до 14-годишна възраст, отделихме над 1 млрд. лв. за общински проекти, максимална прозрачност и контрол върху харченето на всяка стотинка. В подкрепа на родната продукция отделихме през 2023 г. над 3 млрд. лв. за селскостопанските производители", каза премиерът.

Николай Денков заяви, че новият антикорупционен закон, промените в съдебната система и в Конституцията и подобряването на граничния контрол са върнали международното доверие в страната. Беше премахнат специалният механизъм за наблюдение и това отвори пътя ни към Шенген, добави Денков и изтъкна, че след 12 години чакане ще пътуваме свободно по въздух и вода в Шенгенското пространство от 31 март.

В сферата на външната политика и сигурност България потвърди подкрепата си за Украйна в борбата ѝ срещу руския агресор, защото това отразява националния ни интерес, отбеляза премиерът. Направихме ключови стъпки за засилване на отбранителните ни способности, каза той и посочи договорите за новите бронирани машини "Страйкър", засилено е регионалното сътрудничество с изграждането на транспортен коридор от Солун до Констанца, подготвихме споразумение с гръцката държава за икономическо сътрудничество, допълни премиерът.

България вече има своя първи хеликоптер за спешна помощ, отбеляза Денков в сферата на здравеопазването. Медицинските бележки за учениците и рецептите за диабет вече са електронни, а от април електронни ще станат и тези за антибиотиците, допълни той.

Готов е лотът от АМ "Европа" между Калотина и Драгоман, както и обходът на Макреш-Бела във Видинско, както и тунелът "Железница". Това са общо 30 километра магистрални пътища, открити само за тези девет месеца, направихме и първата копка на АМ Русе - Велико Търново, отбеляза Денков.

В енергетиката започна работата по 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", което гарантира ниската цена на електроенергията, каза Денков и добави рехабилитацията на ПАВЕЦ "Белмекен" и ПАВЕЦ "Чаира". Той отчете, че работи и газовата връзка със Сърбия.

По думите на премиера правителството е спряло изтичането на стотици милиони с непрозрачни поръчки. Върнахме си контрола на ГКПП Капитан Андреево с държавната лаборатория за изследване на пестициди, увеличихме значително финансирането на спорта и го направихме по ясни правила, посочи Денков. Внесени са 76 законопроекта в Народното събрание, подготвен е и нов Закон за съдебната власт, който е качен за обществено обсъждане, каза още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Sddfghkk
    Регионалния министър на това правителство да си ходи!!!! Хиляди хора останаха излъгани със санирането!!!!
  • 2
    1
    пирагор
    задача:ако работя на квадрат и съм студент на квадрат ще гледам ли реклами по телевизиятана квадрат
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари