Николай Денков: Още преди седмица казах на Мария Габриел, че нямам претенции да бъда външен министър

0
Денков обясни от кои изходни позиции са започнали разговорите с ГЕРБ
Денков обясни от кои изходни позиции са започнали разговорите с ГЕРБ

Денков обясни от кои изходни позиции са започнали разговорите с ГЕРБ

"За да няма никакви спекулации, още преди около седмица казах ясно на Мария Габриел, казахме и на преговорния екип, че нямам претенции да бъда министър на външните работи, така че тази тема не виждам защо повече трябва да се повдига." Това каза на брифинг премиерът в оставка Николай Денков по повод преговорите с ГЕРБ за коалиционно управление.

Предложих на Мария Габриел и тя се съгласи с други механизми, така че ние да можем да работим заедно по отношение на контактите с другия свят, заяви той, предаде БТА.

Денков обясни от кои изходни позиции са започнали разговорите с ГЕРБ. Първото е, че след девет месеца ще бъдат сменени министър-председателя със заместник министър-председателя. Второто е, че съставът ще остане същият, освен ако не се разберем с Мария Габриел кои министри биха могли да бъдат сменени, ако има основание за това. И че ще работим по управленска и законодателна програма, които бяха показани на всички, изброи той.

Тъй като бяха направени няколко предложения, които изглеждат полезни за България, ние се съгласихме да влезем в разговори, които да дадат възможност за управление на държавата за четири години, пълен мандат, посочи премиерът в оставка и допълни, че второто, за което са се съгласили от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), е да обсъдят как би могъл да се балансира по-добре съставът на Министерския съвет (МС), но отново тръгвайки от това, което сме се разбрали предварително. „И трето, добави Денков – да сключим споразумение, което да задава правилата, по които могат да се вземат решенията“, коментира Николай Денков и добави, че това дългосрочно споразумение е трябвало да позволи правителство и парламент да работят в синхрон за постигане на задачите и приоритетите, които са поставени.

Имахме почти пълно съгласие по текста на споразумение. Беше подготвен текст на законодателна програма. ГЕРБ отказа да влезе в обсъждането му, посочи още Денков.

Сегашният състав на МС е подбран заедно, той не е на ПП-ДБ. Съгласихме се да бъдат сменени министри, а днес в 18:00 часа ни казаха, че са готови правителството да остане, но да не се подписва сега споразумение, обясни той.

Крайният срок се определя от Конституцията. Той е седем дни. Ако ГЕРБ-СДС върнат празен мандат, означава, че са се отказали от съставяне на правителството, посочи още Николай Денков.

На извънреден брифинг от ГЕРБ обявиха, че с ПП-ДБ имат фундаментално различие по отношение на това да бъдат приети като равнопоставен партньор. От партията заявиха още, че ако до 12:00 часа утре ПП-ДБ нямат желание да споделят властта, ще върнат неизпълнен мандата на президента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 14
    1
    Ники
    Мястото ви е в затвора
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари