Правителството обеща специални карти и мобилни групи за регистрация на украинци

1
Кабинетът им дава временна закрила и гласува помощта от 40 лева на ден за тях
Кабинетът им дава временна закрила и гласува помощта от 40 лева на ден за тях

Кабинетът им дава временна закрила и гласува помощта от 40 лева на ден за тях

Правителството обеща специални карти за бежанците от Украйна, както и мобилни групи за тяхната регистрация.

Това става ясно от разпространено от правителството видео от среща на министър-председателят Кирил Петков, вицепремиерът Калина Константинова и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер с бежанци от Украйна, пише вестник СЕГА.

На видеото от разговора с няколко човека се вижда как Константинова им обяснява, че очакват от бежанците да кажат от какво имат нужда. Тя им казва и, че от петък ще им се издават специални карти.

Даниел Лорер пък ги поздравява на руски, след което минава на български и обяснява, че целия български народ е с тях. След това една от украинските участнички благодари на българското правителство.

Друга от участващите в разговора пита каква е процедурата, за да бъде получен документ за пребиваване в страната, на което Константинова отговаря, че буквално от петък ще има облекчена процедура по предоставяне на статут и документи. Тя казва и че там, където има по-големи групи и децчица, ще се изпращат дори мобилни групи, които да оправят документите.

Константинова съветва бежанците да поискат статут за временна закрила, за да могат да имат пълните права, включително и на медицинско обслужване.

В един момент към срещата се присъединява и премиерът Кирил Петков, който сменя на стола Лорер. Министър-председателят първо поздравява участниците с деня на жената 8 март, след което декларира, че правителството стои изцяло зад каузата Украйна. Петков обяснява, че ще може да има 200 000 работни места за украинци.

Кабинетът ще задейства днес европейската директива за временна закрила за бежанците, която ще даде възможност на хората, бягащи от войната в Украйна, да получават временна закрила по улесенена процедура. Това съобщи премиерът Кирил Петков в началото на днешното заседание на МС.

Въпросната евродиректива е от преди 20 г. (от времето на войните в бивша Югославия), но досега не се прилагаше. На 4 март т.г. тя бе активирана, след като вътрешните министри от ЕС я приеха наново. Директивата предвижда хората, попаднали под нейното действие, да получат автоматично правата на бежанци, без да е необходимо да кандидатстват и изчакват получаването на такъв статут. Правото на временна закрила ще получат украинците, пристигнали в ЕС след 24 февруари, когато започна войната в Украйна. Този статут позволява на бежанците да получат подслон, социални и здравни грижи, да имат достъп до образование и да могат да работят легално във всички държави в ЕС. Правата им ще важат за 1 г., с възможност за удължаване на два пъти с 6 месеца.

Днес също така ще се одобри и помощта от 40 лв. на ден за украински бежанци, търсещи закрила в България. Предстои да се разберат условията за получаването й.

"Предстои да се одобри и решение за отпускане на допълнителни средства за изкупуване на зърнени култури, така че да се осигури продоволствието на страната ни до 2023 г. и за да сме сигурни че хлябът на българина ще бъде на масата", коментира още Петков. Вчера стана ясно, че правителството ще изкупи 1.5 млн. тона зърно от българските производители - количество, достатъчно да се запаси страната със зърно до реколта 2023 г. Покупката на хлебна и фуражна пшеница ще е по пазарни цени, която ще бъде съхранявана в складовете на държавния резерв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    Юлиан
    Днес станах свидетел на сблъсъка между доброто и злото, между човещината и злобата. Влизайки в сградата на пощата, неволно чух разговор между представители на общината - тези с "паяка" и един униформен полицай. Представителят на звеното зе репатриране на автомобили на висок глас коментираше и мърмореше срещу началника си, който им е разпоредил "да не закачат колите на украинските бежанци" и типично по български мърмореше "че с какво те са повече от другите". Едвам се въздържах. Нзнайно служителя, незнайни представителю на община Русе Те не са повече от нас, освен в едно - те са в нужда. Те са напуснали своите домове - може вече и да са разрушени. Техните пари в банковите им карти са блокирани, и трудно могат да ги изтеглят. Те са оставили съпрузите си, бащите си, братята си и не знаят дали ще ги видят отново. Децата им са оставили своите училища, учители, приятели и не знаят ще ги видят ли отново. Те са оставили мечтите си без да звнаят някога ще могат ли отново да мечтаят. А иначе с нищо не са повече от нас - те са хора като нас, славяни, братя. НЕКА И НИЕ БЪДЕМ ЧОВЕЦИ Човеци като ръководството на община Русе, или този незнаен началник, който е разпоредил това. Община Русе заслужи моето уважение и адмирации.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари