Правителството на Черна гора падна

1
Това се случи, след като местният парламент гласува вот на недоверие срещу кабинета
Това се случи, след като местният парламент гласува вот на недоверие срещу кабинета Снимка: RFE/RL

Правителството на Черна гора, водено от премиера Здравко Кривокапич, загуби властта си.

Това се случи, след като местният парламент гласува вот на недоверие срещу кабинета, предава Свободна Европа.

Срещу правителството на Кривокапич гласува цялата опозиция, но също и един от коалиционните партньори в управлението, гражданското движение УРА.

Сформираното през 2020 г. правителство начело с просръбската Демократичен фронт на Кривокапич управляваше с крехко мнозинство и беше раздирана от вътрешни конфликти. В последните месеци основните сблъсъци между партньорите бяха свързани с влиянието на Сърбия, както и на Сръбската православна църква в страната.

До 2020 г. в продължение на близо три десетилетия страната беше управлявана от Демократическата партия на социалистите (ДПС) на президента Мило Джуканович. След дълги години на близки връзки с Русия и Сърбия, ДПС избра прозападен курс. Страната стана член НАТО през 2017 г. Година по-рано в страната беше направен опит за преврат, който беше свързан с Русия.

Лидерът на УРА Дритан Абазович предложи формирането на правителство на малцинството за кратък период, в които да бъде направен опит за подновяването на блокираните преговори за присъединяване към ЕС, както и за подготовка на парламентарни избори.

Това предложение вече получи подкрепа от ДПС, но беше отхвърлено от Кривокапич и подкрепящите го, както и от организации, близки до Сръбската православна църква.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари