Правителството е в оставка, но "голямото лапане" продължава

1
Кабинетът усилено се занимава с обществени поръчки
Кабинетът усилено се занимава с обществени поръчки

Иван Иванов, народен представител от ПГ на „БСП-лява България”, зам.-председател  на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Трагедията в Хитрино.

„Преди малко Ваш колега от ГЕРБ каза, че в момента най-важното е да се преодолеят последствията от катастрофата в Хитрино, така ли е?”, попита в началото на разговора водещата Клара Маринова.

Иван Иванов отговори, че сега това наистина е най-актуалната тема, а трагедията е направила всички хора съпричастни към пострадалите в Хитрино. Важно е операцията по обезопасяването на района да приключи по-бързо, защото в студените зимни дни не е удачно хората да бъдат настанени при роднини или в общежития.

„Наистина голяма трагедия, кой е виновен за катастрофата в Хитрино, според Вас? Къде трябва да търсим проблемите?”, попита водещата Клара Маринова.

Събеседникът й отговори, че трябва да се върнем доста назад, защото това не е единствената катастрофа. Той продължи, че например по отношение на бедствията в Аспарухово, Мизия и т.н. нещата доста са се забавили, както по отношение на възстановяването, така и по отношение на установяването на виновните.

„Надявам се тук това да не се повтори, но опитът показва, че управляващите имат тези способности да замазват нещата и да ги замитат под килима!”, категоричен бе Иван Иванов. Той добави, че от БСП настояват разследването да протече бързо и да се даде ясен и категоричен отговор чия е отговорността за случилото се. А предпоставки за такова бързо разследване има, защото за радост и машинистите са живи, и всички данни от записващите устройства във влака са налице.

Може ли да се състави правителство в рамките на 43-то Народно събрание, или се отива към предсрочни избори?

„След недвусмисления резултат на президентските избори и подадената правителствена оставка у нас всичко изглежда логично и ясно. Да, но не съвсем, защото политиците и партиите се пазят да отговорят ясно и еднозначно на най-важния въпрос - ще има ли и кога предсрочни парламентарни избори. Не смятате ли, че този парламент е напълно изчерпан и не може да излъчи ново стабилно и ефективно правителство, а само бави, тупа топката и се губи време?”, попита водещата Клара Маринова.

Иван Иванов отговори, че е напълно съгласен с мнението, че парламентът е изчерпал своите възможности да излъчи каквото и да е правителство. „Самото мнозинство беше порочно заченато и беше нормално да даде такъв плод!”, категоричен бе народният представител от „БСП-лява България”. Според него обаче най-късно в края на април предсрочните избори ще са факт.

„Кой и защо иска да удължава живота на сегашния парламент?”, продължи с въпросите си водещата Клара Маринова.

Иван Иванов отговори, че според него целта е управляващите да продължат да харчат обществени средства, защото въпреки че е в оставка, напоследък кабинетът усилено се занимава с обществени поръчки, само през последните седмици са пуснати обществени поръчки за 1,4 милиарда лева.

„Ясно е, че еднопартийно правителство не може да се постигне. Според социологическите изследвания вие сте изравнени с ГЕРБ, но с кого бихте могли да направите следващото правителство, ако вие станете първа политическа сила?”, попита водещата Клара Маринова.

Събеседникът й отговори, че в момента много трудно би могло да се предположи каква ще бъде конфигурацията в следващия парламент и съответно да се каже с кого биха могли да се правят коалиции.

„Но към днешна дата с ГЕРБ трудно намираме допирни точки! Най-малкото и поради поведението на самия премиер и ръководството на тяхната партия!”, категоричен бе Иванов.

Ще предложи ли БСП управленска алтернатива, която да спечели доверието на хората?

„Според Вашия председател управленска програма, която да спечели доверието на следващите избори, имате и тя ще бъде предложена на избирателите. Аз не се уморих в последните месеци да питам къде е вашата управленска програма, кога ще ни я покажете. Та къде е вашата управленска програма и с какво ще спечели доверието ни?”, попита водещата Клара Маринова.

Иван Иванов отговори, че управленската програма ще бъде представена на конгреса на БСП през февруари. Той продължи, че основните посоки в платформата на БСП са в социалната сфера, възстановяването на неравенствата и т.н. Народният представител добави, че моделът на управление, който предлагат от ГЕРБ, вече се е изчерпал.

„Направи силно впечатление предложението на Корнелия Нинова само два мандата на изборна длъжност и да се търсят нови хора. На нас, избирателите, вече ни писна в БСП все да се търсят нови лица и да се оплюват старите, а старите лица са с доста сериозен опит и не знам дали с лека ръка трябва да се отстраняват. Това нещо ще мине ли на конгреса и какъв е големият замисъл?”, попита водещата Клара Маринова.

Иван Иванов отговори, че все още не е ясно как точно ще бъде формулирано това предложение на конгреса. Той продължи, че БСП наистина дължи много на старите кадри, които са отдали живота си за нея и всеки един от тях трябва да бъде оценен по достойнство. Трябва обаче все пак да се изчака да се види как ще бъде формулирано предложението, а крайната дума е на делегатите на конгреса.

„Няма да скрия, че има подобни настроения, още на предишния конгрес беше направено такова предложение и то почти беше минало. Но нека да прочетем текстовете, да видим какво ще се предложи!”, завърши Иван Иванов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари