Правилото за изтърваната храна и петте секунди е лъжа

0
На бактериите им трябва по-малко от секунда, за да превземат хран
На бактериите им трябва по-малко от секунда, за да превземат хран

Колко често сте си казвали, че, ако изпуснете хляба си на земята имате 5 секунди, да го вдигнете преди бактериите да го нападнат?

Аз лично го правя всеки път с всякакъв вид храна и не ми представлява абсолютно никакъв проблем да си я изям все едно сега е излязла от фурната.

Е, единствено ме спира, ако някое косъмче е взело, че се е залепило, но в масовия случай си преживям сладко-сладко.

Едно изследване доказва, че не съм особено разумен, като правя така, защото на бактериите им трябва по-малко от секунда, за да напалатят храната.

Учените Доналд Шафнър и Робин Миранда са направили един експеримент с 2560 различни вариации за тип храна, повърхност на падане и време на престой. Те установили, че дори на теория е невъзможно да предпазите храната си от бактерии, като единствено разликата ще е в количеството им.

За опита си те са взели най-често изпусканите храни, които хората бързат да вдигнат, да избършат с ръка и да хапнат. Това са диня, хляб с масло, чист хляб и желирани бонбони. Тестовете показали, че динята обира най-много бактерии, когато падне, а желираните бонбони най-малко.

Използвани са и различни повърхности, като килим, дърво, желязо и керамика. Противно на очакванията, килимът предпазил най-много храната от бактерии, докато желязото и керамиката показали едни и същи лоши резултати.

Изводът от експеримента е, че няма значение, дали храната ви ще остане по-малко от секунда на земята или ще престои 300 секунди. Бактериите моментално я нападат и очакват с нетърпение да ги погълнете, за да извършат своята мисия в живота.

Източник: TheMainline
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари